Räntehöjningsfasen är över vid årsskiftet
Världsekonomin bromsar in, hushållens realinkomster minskar, företagens marginaler krymper och skuldsättningen är hög. I det läget riskerar Riksbankens planerade räntehöjningar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin. Därför avslutas höjningsfasen redan vid årsskiftet då Riksbankens styrränta nått 1,25 procent. Det skriver Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport.
Innan Ryssland invaderade Ukraina räknade centralbanker och marknadsbedömare med att den höga inflationen var ett snabbt övergående fenomen orsakat av leverans- och produktionsproblem under pandemin. När pandemin väl lagt sig skulle saker och ting återgå till det normala. Någon omvärdering av penningpolitiken behövdes inte. Riksbanken utlovade nollränta till 2024.
– Med den brutala invasionen förändrades förutsättningarna. Både Ryssland och Ukraina är betydande exportörer av viktiga insatsvaror och livsmedel. Kriget har därför haft stor påverkan på den globala ekonomin. Problemen har förvärrats av omfattande nedstängningarna i Kina i syfte att stoppa spridningen av omikron, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.
Tidigare prisuppgångar på energi och livsmedel förstärks och sprids vidare i ekonomin då företag försöker övervältra höga kostnader på kunderna. För att säkra förtroendet för penningpolitiken har flera centralbanker, inklusive den svenska, höjt sina räntor och aviserat ganska kraftiga höjningar framöver. Riksbanken räknar med att höja räntan till 1 procent i år och vidare till knappt 2 procent under 2024.
– Vi tror att Riksbanken får svårt att följa sin egen räntebana. Det kommer att bli för tufft för den svenska ekonomin. Vi ser redan tecken på att en snabb försvagning är på väg. Både hushållen och företagen pressas av höga kostnader. Höjda räntor får därför stort genomslag, inte minst på bolånetagarna där många lånar med kort bindningstid, säger Tomas Ernhagen.
Den höga inflationen biter sig dock fast ett tag till. För att tydliggöra att inflationshotet tas på allvar räknar Fastighetsägarna med att Riksbanken höjer räntan till 0,75 procent i juni. Därefter följer ytterligare två 25-punktershöjningar under hösten. Vid årsskiftet ligger räntan på 1,25 procent. Där stannar den för den här gången.
– Då räknar vi med att penningpolitiken haft avsedd effekt på de räntekänsliga hushållen och företagen. Konsumtionen och investeringarna har minskat och inflationen har fallit tillbaka. I så fall tror vi på en mjuklandning av ekonomin där BNP ökar med cirka 2 procent 2022 och 2023. Om Riksbanken hårdare fram riskerar vi att tvärnita den svenska ekonomin, säger Tomas Ernhagen.
Kontakter
Tomas ErnhagenChefekonom
Tel:070-417 38 43tomas.ernhagen@fastighetsagarna.seNiklas StavegårdKommunikationschef Fastighetsägarna Sverige
Tel:072-738 22 27niklas.stavegard@fastighetsagarna.seDokument
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Korttidsuthyrningar kommer omsätta nästan en miljard i sommar27.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
På uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm har Sweco tagit fram en unik prognos över korttidsuthyrningar av bostäder i Sverige för sommaren 2022. Prognosen visar att marknaden för korttidsuthyrningar inte påverkats lika mycket av pandemin som hotellnäringen. 2022 spås att bli ett rekordår.
Bra att riksdagen stärker skyddet i bostadsrättsföreningar14.6.2022 13:04:38 CEST | Pressmeddelande
De lagändringar för bostadsrättsföreningar som riksdagen idag beslutat om kommer ge större trygghet för bostadsrättsköpare och stärker samtidigt medlemsinflytandet i föreningen. För att ytterligare stärka skyddet i bostadsrättsföreningar borde nya redovisningsregler anpassade särskilt för bostadsrättsföreningar införas anser Fastighetsägarna.
17 lagförslag för ökad trygghet i bostäder, lokaler och köpcentrum14.6.2022 08:10:33 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna lanserar 17 konkreta lagförslag för ökad trygghet i bostadsområden, köpcentrum och lokaler. Syftet med lagförslagen är att ge riksdagen och regeringen konkreta förslag till hur effektiva juridiska verktyg kan utformas för att sätta stopp för att lokaler och lägenheter används i brottsupplägg.
Fastighetsägarna välkomnar beslut om hyresutveckling i nyproduktion9.6.2022 14:51:46 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna välkomnar besluten i Svea hovrätt som fastställt att även nyproducerade lägenheter med så kallade presumtionshyror ska kunna justeras årligen. Samtidigt finns risken att den modell för hyresutvecklingen som Svea hovrätt beslutat ska gälla, kommer att minska möjligheterna och viljan att bygga nya hyreslägenheter framöver.
Branschbredd och kultur i stadskärnan drar folk och ökar omsättningen9.6.2022 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Stadskärnor med stor branschbredd lockar fler besökare. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan kan vi nu påvisa en ökad besöksnivå på mellan 1-2 procent. Branschbredden är störst i storstäder och minst i småstäder. Handelsverksamheter har en mindre andel av den totala branschbredden i större städer än i mindre. Det visar rapporten Cityindex Insikt som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum