Rapport: Den svåra inflationen – vad kan vi lära av tidigare kriser?

Dela
Den 11 januari släpper tankesmedjan Arena Idé en rapport om kampen mot inflation i ett historiskt perspektiv.
Montage. Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet
Montage. Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet

Inflationen dominerar nyhetsrapporteringen om ekonomin. Med flaskhalsproblem efter pandemin och energikrisen i spåren av kriget i Ukraina är det svårt att bekämpa inflationen enbart med räntehöjningar. 

– Rapporten visar att inflation historiskt har bekämpats med olika medel beroende på orsak. Idag är den politiska verktygslådan mycket liten och det påverkar chanserna att till rimlig kostnad för samhället få bukt med inflationen, säger rapportförfattaren Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Vill du läsa rapporten eller intervjua rapportförfattaren redan nu? Mejla kommunikatör Helena Eitrem på helena.eitrem@arenagruppen.se, eller ring på 073-654 13 13.

Den 11 januari publiceras rapporten här. 

Rapporten går igenom inflationsbekämpning på 1950-talet och 1970-talet. Det var två perioder då inflationen ansågs utgöra ett växande ekonomiskt problem. Från det kan vi lära oss att själva hanteringen av inflation alltid kommer med en kostnad för samhällsekonomin. Därför är det viktigt att använda rätt verktyg, så att inte sysselsättning och investeringar skadas i onödan.   

Den 11 januari bjuder vi till seminarium och rapportsläpp. Medverkar gör rapportförfattaren Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet, Erica Sjölander, kanslichef, Facken inom industrin, Irene Wennemo, generaldirektör, Medlingsinstitutet, Elinor Odeberg, chefsekonom, Arena Idé. Moderator: German Bender, utredningschef, Arena Idé. Seminariet spelas in av SVT Forum och sänds senare. Läs mer och anmäl dig

Kontakt:

Helena Eitrem, kommunikatör, helena.eitrem@arenagruppen.se, 073-654 13 13

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja med medborgar- och löntagarperspektiv. Vi finansieras av fackföreningsrörelsen och är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Montage. Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet
Montage. Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet
Ladda ned bild
Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet
Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet
Ladda ned bild

Om

Arenagruppen verkar för oberoende och progressiv opinionsbildning.
I Arenagruppen ingår tankesmedjan Arena Idé, Arena skolinformation, kommunikationsbyrån Arena Opinion, webbtidningen Dagens Arena, samt bokförlagen Atlas och Premiss.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Svensk industri står stark – men reformer krävs13.2.2023 08:19:18 CET | Pressmeddelande

Av en ny artikel i tidskriften Ekonomisk Debatt framgår att svensk industriproduktion har upprätthållit sin konkurrenskraft i förhållande till jämförbara länder sedan mitten av 1990-talet. Samtidigt har importberoendet ökat och handeln med Kina skjutit i höjden. Men framväxten av Kina som världens fabrik har inte bara ökat konkurrensen, utan har även bidragit till nya exportmöjligheter. Sverige har därför gått plus på handeln med Kina.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum