Patent- och registreringsverket

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon

Dela

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

- Antalet patentansökningar ger en tydlig indikation om vilket teknikområde som är hetast. Att så många ansökningar rör områdena säkerhet och nätverkskommunikation känns betryggande eftersom de båda är viktiga för utvecklingen av säkra fordon, säger Emma Hedlund, patentingenjör och ansvarig för rapporten på PRV.

Andra områden inom självkörande teknik, där det sökts många patent, är konvojkörning och gasmotorer för hybridfordon, enligt rapporten.

Svenska företag ligger i framkant i Europa. Bara Tyskland har fler patentansökningar till europeiska patentverket. Andraplatsen delar Sverige med Frankrike.[1] PRV:s rapport visar att de stora svenska industriföretagen ligger i topp vad gäller antal patentansökningar under den kartlagda perioden 2011-2018. Allra flest står Ericsson för, med 607 ansökningar, kort därefter Scania, med 590 och sedan Volvo Cars med 345, samt lastbilkoncernen Volvo Trucks med 264. De mindre aktörerna står tillsammans för ca 25-30 procent av patentdokumenten.

- I rapporten framgår tydligt att självkörande teknik fortfarande är på tillväxt. Det är härligt att se att många svenska bolag är med i teknikutvecklingen, att kunskapen finns här. Eftersom det är så pass ny teknik förväntar vi oss ingen stagnering i närtid, utan fortsatt högt antal patentansökningar, säger Emma Hedlund.

Enligt rapporten började patentansökningar för självkörande fordon att öka runt år 2011. År 2013 blev det en kraftig ökning, nästan en dubblering, och de efterföljande åren har antalet ansökningar legat på en rätt stabil och hög nivå.[2]

Antal patentansökningar för åren 2011-2018, (undantaget dem som ännu lyder under den 18 månader långa sekretessen):

Ericsson: 607
Scania: 590
Volvo Cars: 345
Volvo Trucks: 264
Autoliv: 158
Husqvarna: 148
Electrolux: 40
Veoneer Sweeden: 38
Saab: 27
BAE System Hägglunds: 25

 
OM RAPPORTEN

Rapporten över det svenska patentlandskapet för självkörande fordon är framtagen av PRV, utifrån statistik i PRV:s patentdatabas. Den visar vilka de största och mest betydande aktörerna inom de olika områdena är, ansökningstrender över tid, samarbeten och teknikens utveckling. Underlaget består av 2800 patentansökningar under 2011-2018. På grund av den 18 månader långa sekretessperioden för patentansökningar finns en viss eftersläpning för åren 2017 och 2018.

[1]Enligt en rapport från det Europeiska patentverket (EPO), som handlar om patent på självkörande fordon under perioden 2011-1017.  https://www.epo.org/service-support/publications.html?pubid=177#tab3
[2] Eftersom patentansökningar blir offentliga först efter 18 månader  är staplarna för 2017 och 2018 inte kompletta, utan förväntas öka.

Nyckelord

Kontakter

Emma Hedlund, patentingenjör och ansvarig för rapporten på PRV
Presskontakt: 08 782 27 00, press@prv.se

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Idag skrivs historia - sista hindret borta för ett enhetligt patent20.1.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Redan 2009 kom 25 länder inom EU överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. I praktiken har lösningen dock inte kunnat sjösättas eftersom frågor om överenskommelsernas giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen och det har dragit ut på tiden. Men nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum