Industriarbetsgivarna

Regeringen dribblar bort arbetskraft mitt i kompetenskrisen

Dela
I dag den 4 maj kom nya besked från regeringen att man nu har skickat ett förslag på höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare på remiss. ”Dribblandet gör Sverige oattraktivt, det sänder fel signaler i en tid då kompetensbrist är ett faktum”, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Industriarbetsgivarna är mycket kritiska till att staten lägger sig i den svenska lönebildningsmodellen och att regeringen nu går in och föreslår ett lönegolv för arbetskraft från tredje land.

–  Ska Sverige lyckas med den gröna omställningen behöver industrins kompetensförsörjning uppgraderas rejält på den politiska agendan att begränsa möjligheten för arbetskraftsinvandring är i helt fel riktning, säger Per Hidesten. 

–  Historiskt sett har arbetskraftsinvandring haft stor betydelse för svensk industri och för Sveriges välstånd och fortfarande är arbetskraft från tredje land en viktig tillgång när industrin rekryterar, säger Per Hidesten. 

Den gröna omställningen innebär att svensk industri har ett historiskt stort rekryteringsbehov – inte minst i norra Sverige men även i övriga landet. Om de industrisatsningar som planeras ska bli verklighet behöver industrin anställa ytterligare omkring 25 000 personer de närmaste åren.

Arbetskraftsinvandringen är även en förutsättning för tillväxten i ett längre perspektiv.

– Med ny kompetens kan företagen producera mer och utveckla verksamheten vilket bidrar till ökad tillväxt, säger Per Hidesten. 

– Jag är kritisk till att regeringen nu börjar tumma på den svenska lönebildningsmodellen. Att staten inte lägger sig i löne­bildningen har varit en praxis som tjänat alla väl.

– Dagens besked är ett första steg och vad är det som talar för att det stannar här. Vi ser nu att man frångår en behovsstyrd arbetskraftsinvandring, säger Per Hidesten. 

En arbetskraftsinvandrare måste enligt regeringen nu tjäna 26 560 kronor per månad, enligt förslaget som ska ut på remiss.

Kontakter

Bilder

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Avtal för byggnadsämnesindustrin klart11.5.2023 15:29:46 CEST | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna och IF Metall har i dag, den 11 maj, träffat avtal för byggnadsämnesindustrin – Byggnadsämnesavtalet. Avtalet omfattar drygt 170 företag med 7 340 arbetare och följer det märke som industrins parter träffade tidigare. ”Vi har idag tecknat ytterligare ett kollektivavtal med IF Metall. Vi är nöjda med avtalet som ger både stabilitet och flexibilitet”, säger Per Widolf förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Avtal för massa- och pappersindustrin klart2.4.2023 13:35:00 CEST | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna och Pappers har idag träffat avtal. Avtalet följer det märke som industrins parter träffade tidigare i veckan och som är normerande för hela arbetsmarknaden. ”Förhandlingarna med Pappers är nu i hamn och de har skett i konstruktiv anda. Vi har nu ett avtal på plats som innebär att företagen inom svensk massa- och pappersindustri får stabilitet och förutsägbarhet både vad gäller både villkor och lönekostnader”, säger Per Widolf förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum