Region Uppsala begär att få aktivera krislägesavtal igen
- Vi har ett allvarligt läge, där vårdbehovet har stigit dramatiskt på kort tid. Vi måste se till att vi har kapacitet för att kunna ta emot fler patienter, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen.
Krislägesavtalet innebär att medarbetare kan schemaläggas med längre arbetspass och arbeta 48 timmar per vecka mot högre ersättning.
Region Uppsala har tidigare använt krislägesavtalet för cirka 120 medarbetare inom intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset. Avtalet avvecklades i början av februari, då läget bedömdes bättre. Under den senaste tiden har antalet sjukhusvårdade patienter med covid-19 ökat snabbt, och så många som en tredjedel av patienterna är så svårt sjuka att de behöver andningsstöd. Detta medför ett ökat behov av personal inom intensiv- och intermediärvården.
- Sjukhuset har uttömt alla möjligheter att bemanna på annat sätt, för att undvika att belasta medarbetare som slitit ett helt år under pandemin med fler långa arbetspass. Men tyvärr har det inte räckt. Att aktivera krislägesavtalet är den yttersta åtgärden, säger Emilie Orring.
Krislägesavtalet kommer denna gång att omfatta undersköterskor och sjuksköterskor inom intermediär- och intensivvård och läkare inom verksamhetsområde Anestesi, operation och intensivvård inom Akademiska sjukhuset.
Beslutet i regionstyrelsen innebär att Region Uppsala begär att styrelserna för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation) fattar beslut om aktivering av krislägesavtalet för omvårdnadspersonal.
Styrelserna fattar beslut den 11 mars och om begäran beviljas kommer avtalet att börja tillämpas i olika personalkategorier inom de närmast följande dagarna.
Fakta: Krislägesavtal
Avtalet aktiveras av Sveriges kommuner och regioner, SKR, efter begäran av arbetsgivare. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.
Avtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön.
Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar.
Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme.
Nyckelord
Kontakter
Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen, tel 076-785 41 72
Hans Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, tel 070-336 66 02
Bilder
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Bedragare utger sig för att ringa från Region Uppsala22.11.2024 14:47:29 CET | Pressmeddelande
På bara en dag har Region Uppsalas växel fått ta emot minst 30 samtal från allmänheten, om att de blivit uppringda av någon som säger sig ringa från Region Uppsala. Uppringaren frågar om sådant som adresser, personnummer och kontonummer.
Region Uppsala tar över färdtjänst från Uppsala kommun22.11.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande
År 2026 tar Region Uppsala över färdtjänst från Uppsala kommun. Ansvaret för särskilda persontransporter, myndighetsutövningen för färdtjänst och riksfärdtjänst samt för planeringen av skolresor med taxi förs då över till Region Uppsala. Det innebär att alla former av kollektivtrafik och särskilda persontransporter samlas hos en och samma myndighet. Beslutet fattades av Regionfullmäktige i onsdags.
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 20 november20.11.2024 17:36:13 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala tar över särskilda persontransporter från Uppsala kommun Vid sitt möte klubbade regionfullmäktige antagandet av ett nytt avtal med Uppsala kommun. Avtalet innebär att Region Uppsala tar över ansvaret från Uppsala kommun för särskilda persontransporter, myndighetsutövningen för färdtjänst och riksfärdtjänst samt för planeringen av skolresor med taxi. Särskilda persontransporter är ett samlingsnamn för sjukresor, färdtjänst, riksfärdtjänst och skolresor. Regionfullmäktige beslutade också att Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden får i uppdrag att erbjuda och besluta om avtal med övriga kommuner i Uppsala län, som önskar anta samma sorts avtal om överlämnande av ansvar för särskilda persontransporter som Uppsala kommun. Enligt ärendets handlingar innebär det samlade ansvaret möjligheter att effektivisera och samordna såväl trafik som beställningar, planering samt upphandling. Den större volymen av upphandlade transporter och en gemensam administration bör, åtminstone på si
Region Uppsala fördelar regionalt kulturbidrag19.11.2024 15:59:06 CET | Pressmeddelande
Kulturnämnden har fattat beslut om årets regionala kulturbidrag. Stiftelsen Upplandsmuseet och Folkrörelsearkivet i Uppsala län är några av de kulturinstitutioner som får årligt kulturbidrag av Region Uppsala. Stiftelsen Musik i Uppsala får inför nästa år bidrag för att medverka i Folk och Världsmusikgalan i Uppsala 4- 5 april 2025.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 19 november19.11.2024 15:00:47 CET | Pressmeddelande
24 miljoner till Gynekologiska operationsavdelningen Investeringsprojektet ombyggnation för utbyte av operationspendlar vid Gynekologiska operationsavdelningen går vidare till genomförandefas. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 24 044 000 kronor (cirka 24 miljoner kronor). Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Bakgrunden till beslutet är att Gynekologiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset har föråldrade takpendlar i sina operationssalar. Pendeln är en medicinskteknisk utrustning och har anslutningspunkter för el, data och medicinska gaser. På avdelningen finns sex operationssalar och två förberedelserum. Alla salar har tak- eller väggpendlar som monterades när huset byggdes år 1985. Pendlarna var begagnade redan vid monteringen och i dagsläget finns inte längre reservdelar. Till följd av detta finns ett stort behov av att byta ut pendlarna. Mark i Tierp kan komma att avyttras Region Uppsala kommer
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum