Region Uppsala begär att få aktivera krislägesavtal igen
Region Uppsala skickar idag en begäran om att krislägesavtalet ska aktiveras på nytt för viss vårdpersonal på Akademiska sjukhuset. Beslutet fattades vid ett extra sammanträde i regionstyrelsen.

- Vi har ett allvarligt läge, där vårdbehovet har stigit dramatiskt på kort tid. Vi måste se till att vi har kapacitet för att kunna ta emot fler patienter, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen.
Krislägesavtalet innebär att medarbetare kan schemaläggas med längre arbetspass och arbeta 48 timmar per vecka mot högre ersättning.
Region Uppsala har tidigare använt krislägesavtalet för cirka 120 medarbetare inom intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset. Avtalet avvecklades i början av februari, då läget bedömdes bättre. Under den senaste tiden har antalet sjukhusvårdade patienter med covid-19 ökat snabbt, och så många som en tredjedel av patienterna är så svårt sjuka att de behöver andningsstöd. Detta medför ett ökat behov av personal inom intensiv- och intermediärvården.
- Sjukhuset har uttömt alla möjligheter att bemanna på annat sätt, för att undvika att belasta medarbetare som slitit ett helt år under pandemin med fler långa arbetspass. Men tyvärr har det inte räckt. Att aktivera krislägesavtalet är den yttersta åtgärden, säger Emilie Orring.
Krislägesavtalet kommer denna gång att omfatta undersköterskor och sjuksköterskor inom intermediär- och intensivvård och läkare inom verksamhetsområde Anestesi, operation och intensivvård inom Akademiska sjukhuset.
Beslutet i regionstyrelsen innebär att Region Uppsala begär att styrelserna för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation) fattar beslut om aktivering av krislägesavtalet för omvårdnadspersonal.
Styrelserna fattar beslut den 11 mars och om begäran beviljas kommer avtalet att börja tillämpas i olika personalkategorier inom de närmast följande dagarna.
Fakta: Krislägesavtal
Avtalet aktiveras av Sveriges kommuner och regioner, SKR, efter begäran av arbetsgivare. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.
Avtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön.
Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar.
Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme.
Nyckelord
Kontakter
Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen, tel 076-785 41 72
Hans Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, tel 070-336 66 02
Bilder

Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Inbjudan till webbsänd pressträff om covid-19 22 april21.4.2021 17:56:16 CEST | Pressinbjudan
Region Uppsala bjuder in till pressträff om situationen gällande covid-19 i Uppsala län.
Region Uppsala utlovas stöd från andra regioner21.4.2021 13:48:48 CEST | Pressmeddelande
Region Uppsala kommer att kunna skicka intensivvårdspatienter till andra regioner. Det beskedet lämnades idag efter ett extrainsatt möte med alla regioner.
Region Uppsala inför teledermatoskopi mot hudcancer20.4.2021 16:12:44 CEST | Pressmeddelande
Nu ska även Region Uppsala bli en av de regioner i Sverige som använder sig av teledermatoskopi i kampen mot hudcancer. Teledermatoskopi är en metod där hudspecialister kan bedöma pigmentförändringar på distans, fotografering sker vid besök på vårdcentral och bilderna skickas därpå digitalt. Detta leder till snabbare och säkrare bedömningar.
Ansträngt läge på länets vårdcentraler16.4.2021 09:04:14 CEST | Pressmeddelande
Belastningen på sjukvården i Region Uppsala är mycket hög. Det märks tydligt inom sjukhusvården men det påverkar också länets vårdcentraler som nu lånar ut personal till covid-vården.
Ny metod förenklar provtagning av barn för covid-1915.4.2021 16:02:34 CEST | Pressmeddelande
Nu gör Region Uppsala det enklare för barn som testas för pågående covid-19-infektion. Med den nya metoden slipper barnet att få en pinne i näsan och svalget. Det räcker med att spotta i ett provrör.
Snabbare besked om bokade vaccinationstider via webbtjänsten 1177.se15.4.2021 09:42:41 CEST | Pressmeddelande
Nu erbjuder Region Uppsala snabbare besked om att man har fått en bokad tid för vaccination mot covid-19. Alla som har loggat in på webbtjänsten 1177.se och fyllt i att de tar emot sms eller e-post kommer att få besked så snart bokningen är gjord.
Inbjudan till webbsänd pressträff om covid-19 15 april14.4.2021 17:36:58 CEST | Pressinbjudan
Region Uppsala bjuder in till pressträff om situationen gällande covid-19 i Uppsala län.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum