Region Uppsala

Region Uppsala börjar med snabbtester

Dela

Med start i nästa vecka börjar Region Uppsala att använda snabbtester, så kallade antigentester, för att snabbare kunna diagnostisera covid-19. De första testerna kommer att användas vid jourmottagningarna i Östhammar och Tierp.

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande

- Inför hotet av en tredje våg är det viktigt att Region Uppsala fortsätter att utveckla provtagningen. Vi måste ta till alla tillgängliga medel för att minska sprittspridningen, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande, som fattat ett ordförandebeslut om att Region Uppsala ska införa snabbtester.

Testningen i Tierp och Östhammar är ett pilotprojekt med 1 000 tester som har köpts in för ändamålet. Patienter som kommer till jourmottagningar med symtom kommer att testas och kunna få svar på 15 minuter.

- Vi har en hög smittspridning i Norduppland och det är en fördel att kunna få en snabbare diagnos. Det här är ett första steg inför ett breddinförande, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Region Uppsala väntas inom kort få en leverans på 695 000 snabbtester som har tilldelats regionen i en EU-gemensam upphandling.

- Vi ser i första hand att testerna kommer att användas i olika akutverksamheter. Vi kommer att gå vidare utifrån de erfarenheter vi nu får i Östhammar och Tierp och se var snabbtesterna kan göra nytta.

- En omständighet som försvårar storskalig användning är att testet är svårare att ta än vanlig PCR-provtagning. Det krävs utbildad personal och lokaler som är lämpliga. Tillförlitligheten är också lägre och därför måste testet kompletteras med vanlig provtagning, för att man inte ska missa något fall, säger Mikael Köhler.

Nyckelord

Kontakter

Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen, tel 076-785 41 72
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 018-611 43 74

Bilder

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården4.1.2022 14:37:02 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

Region Uppsala får bedriva nationell högspecialiserad vård vid svår gallgångssjukdom och skrumplever16.12.2021 11:06:03 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala/Akademiska sjukhuset tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för gallgångssjukdomen PSC och endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever. Beslutet, som fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 15 december, innebär att vården koncentreras till fem respektive fyra sjukhus i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum