Region Uppsala får nationellt ansvar för avancerad endometriosvård
– Det är glädjande att Region Uppsala tilldelats uppdraget att få bedriva nationell högspecialiserad endometriosvård. Det är ett kvitto på den höga kompetens vi har inom endometriosvård och innebär att vi kan arbeta vidare med att utveckla vården ytterligare, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.
- Akademiska sjukhuset har i över 10 år bedrivit endometriosvård och det är roligt att vi nu får fortsätta bedriva det uppdraget som en del av nationell högspecialiserad vård. Nu kan Akademiska sjukhuset fortsätta utveckla forskningen och behandlingen på området samt utöka antalet operationer, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.
– Centralisering av den högspecialiserade endometriosvården är positivt för patientgruppen. Härmed ökar möjligheten för en mer jämlik vård, och större chans för fertilitetsbevarande åtgärder oavsett var i landet man bor, säger Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef för kvinnosjukvård på Akademiska sjukhuset.
Den 1 juli 2018 ersattes rikssjukvård med nationell högspecialiserad vård (NHV) som rör den allra mest avancerade vården inom vissa diagnoser. Regionerna ansöker om tillstånd och Socialstyrelsen beslutar. Vården finansieras offentligt och bedrivs vid som mest fem enheter i landet. Syftet med koncentrationen till ett fåtal platser är framförallt att utveckla kunskapen, kvaliteten och patientsäkerheten samt att använda resurserna på ett effektivt sätt. I och med förändringen omvandlades Akademiska sjukhusets två rikssjukvårdstillstånd inom kranofacial kirurgi och brännskadevård till nationell högspecialiserad vård.
Hösten 2009 inrättades landets första endometrioscentrum på Akademiska sjukhuset i syfte att samla olika kompetenser och öka möjligheterna till bättre utredning och behandling, men också att stärka forskningen på området.
Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna. Den innebär att livmoderslemhinnan växer på felaktiga ställen i kroppen, som på bäckenväggar, äggstockar, tarmar och urinblåsan. Många drabbade lider av cykliska eller kroniska smärtor.
Behandlingen består ofta av en kombination av smärtlindring och hormonbehandling, men de svåraste fallen behöver operation. Tidigare har avancerade endometriosoperationer utförts vid 20-30 kliniker i landet. I och med beslutet om nationell högspecialiserad vård kommer de svåraste fallen i ett första skede koncentreras till fyra sjukhus däribland Akademiska sjukhuset.
Kontakter
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande: 076-785 4172
Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande: 072 - 227 02 37
Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset:
018-611 57 97
e-post: masoumeh.rezapour.isfahani@akademiska.se
Bilder
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma
BUFFF Uppsala får 458 000 kronor av Region Uppsala16.12.2024 15:55:52 CET | Pressmeddelande
BUFFF Uppsalas projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade är en av flera satsningar inom civilsamhället som får ta del av Region Uppsalas folkhälsomedel, beslutade regionala utvecklingsnämnden i dag. Bland övriga mottagare märks Studiefrämjandet och Rädda barnens Riksförbund som får 333 000 respektive 249 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum