Region Uppsala intar stabsläge för covid-19
- Antalet bekräftade fall ökar snabbt i Uppsala län, liksom i resten av Sverige. Vaccinen ger ett gott skydd mot svår sjukdom och det är få som blir så sjuka att de behöver intensivvård. Men läget i vården är ansträngt, och det ställer till stora problem när vårdpersonal inte kan gå till jobbet därför att de själva eller någon i samma hushåll fått covid-19, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
- Genom att arbeta i stab får vi en bättre överblick av situationen och kan vid behov fatta och genomföra snabba beslut om det behövs utifrån läget.
Den regionala särskilda sjukvårdsledningen följer dagligen läget när det gäller bland annat vårdplatsbeläggning, provtagning, material och bemanning.
- Sjukhusen har planer för att kunna ställa om vården och utöka antalet covid-19-platser om det behövs. För patienterna innebär stabsläget i sig ingen skillnad. Man ska söka vård när man är sjuk på vanligt sätt och komma på bokade besök och undersökningar, säger Mikael Köhler.
Stabsläge är det lägsta beredskapsläget inom Region Uppsala. Vid svårare situationer används begreppen förstärkningsläge eller katastrofläge. Om situationen skulle försämras inom sjukvården, kan det bli aktuellt med en ny bedömning av beredskapsläget.
Region Uppsala har tidigare arbetat i stabs- eller förstärkningsläge i två perioder under pandemin, senast mellan den 3 november 2020 och 15 september 2021.
Nyckelord
Kontakter
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Klart med konstnärliga uppdrag vid Uppsala spårvagnsdepå8.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Region Uppsala har fattat beslut om att konstnären Eva Beierheimer och den danska arkitekt – och konstnärsgruppen A Kassen får uppdraget att vidareutveckla sina skissförslag för den konstnärliga gestaltningen av den planerade spårvagnsdepån i Nåntuna. Eva Beierheimers skiss innefattar rostfritt stål och ljus, medan A Kassens förslag är en installation med speglar.
Region Uppsala visade beredskapssatsningar4.4.2025 14:16:58 CEST | Pressmeddelande
Region Uppsala presenterade under fredagen flera projekt som ökar förmågan vid kriser, höjd beredskap och krig. Satsningarna handlar om storskaliga transporter av liggande patienter, robust och flexibel ledningsförmåga och förstärkning av sjukvårdsinsatser vid akuta händelser.
Ny tandvårdsdirektör för Folktandvården utsedd31.3.2025 11:14:04 CEST | Pressmeddelande
Joakim Levin har utsetts till ny tandvårdsdirektör för Folktandvården Region Uppsala.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 25 mars25.3.2025 15:05:54 CET | Pressmeddelande
Upphandling av barnmorskeledd förlossningsenhet initieras Vid sitt möte fastställde regionstyrelsen en genomförandeplan för hemförlossning och en barnmorskeledd förlossningsenhet. Dessutom initierades en upphandling inom lagen om offentlig upphandling (LOU) för drift av en barnmorskeledd förlossningsenhet. Upphandlingen innehåller även en option om hemförlossning. Bakgrunden till beslutet är ett tidigare beslut om att Region Uppsalas förlossningsvård ska utvecklas genom att erbjuda förlossningsvård på flera nivåer. Syftet med detta är, enligt ärendets handlingar, att tillmötesgå kvinnor med en tidigare komplikationsfri förlossning bakom sig, och som har en önskan om att få välja födelseplats för att på detta sätt främja det fysiologiska födandet. Regionstyrelsen beslutade i maj 2024 att en barnmorskeledd förlossningsenhet och regionfinansierade hemförlossningar ska införas inom Region Uppsala senast under 2026. Upphandlingen innefattar drift av en barnmorskeledd enhet med bemanning åre
Akademiska sjukhuset ska utvecklas inom det nuvarande sjukhusområdet25.3.2025 15:05:04 CET | Pressmeddelande
Vid sitt möte behandlade regionstyrelsen frågan om hur framtidens Akademiska sjukhuset ska utvecklas. Beslutet är att det ska ske inom befintligt område, och först ut är en modernisering av det så kallade centralblocket (ingång 70) med en ny byggnad. En satsning på cirka 7 miljarder kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum