Region Uppsala

Region Uppsala utlovas stöd från andra regioner

Dela

Region Uppsala kommer att kunna skicka intensivvårdspatienter till andra regioner. Det beskedet lämnades idag efter ett extrainsatt möte med alla regioner.

- Vi har nått maxtaket för vår kapacitet, och har därför bett om hjälp. Vi har nu fått positiva besked och räknar med att kunna omfördela patienter till andra delar av landet före helgen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Antalet patienter som vårdas för covid-19 vid Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har legat högt under en längre tid. En viss omfördelning har skett redan tidigare, men nu har Region Uppsala bett om att få ytterligare stöd. Fler patienter som vårdas för covid-19 kommer under veckan att kunna flyttas till sjukhus i andra delar av landet som är mindre belastade.

- Vi har just nu det värsta läget vi haft under hela pandemin på sjukhusen när det gäller antalet inneliggande. Personalen har redan gett allt och det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot fler patienter med nuvarande resurser. Samtidigt vet vi inte om vi nått toppen i våg tre. Vi behöver ta höjd för att kunna ta emot ytterligare patienter, och därför intensifierar vi samarbetet. Alla som behöver intensivvård ska kunna få det, och vi löser det tillsammans med de andra regionerna, säger Mikael Köhler.

Det är ännu inte klart hur många patienter som kommer att flyttas till andra delar av Sverige.

- Det kommer man nu att komma överens om i regionernas intensivvårdsnätverk. Vi är mycket tacksamma för det gensvar vi fått. Det finns en stor förståelse och vilja att hjälpa till. Vården är organiserad i olika regioner, men det är också delar av samma system. Till exempel betjänar ju Akademiska sjukhusets ambulanshelikopter även andra regioner. Genom att hjälpa Region Uppsala ser man också till att den egna vården kan fungera.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, nås via sms till 076-724 89 17

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum