Region Uppsala

Region Uppsalas sjukvård allt mer belastad av covid-19

Dela
Sjukvården blir allt mer belastad av vården av patienter med covid-19. Det framgår av dagens lägesrapport från Region Uppsala. På måndagen vårdades 15 patienter på intensiv- eller intermediärvårdsavdelning, en ökning med 6 sedan i fredags. Även totalantalet inneliggande patienter med covid-19 har stigit de senaste dagarna.

- Vi ser mycket allvarligt på läget. Det vi ser på sjukhusen nu speglar smittspridningen för några veckor sedan. Om ett par veckor kan vi ha en situation som är värre än den vi hade i våras. säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

- Visserligen är vi bättre rustade nu. Det finns skyddsutrustning, vi har rutiner på plats och mer kunskap om sjukdomen. Men totalt sett är läget ändå mycket svårt. Många covid-19-patienter är svårt sjuka och behöver sjukhusvård under lång tid. Samtidigt har vi ett högt söktryck i akutsjukvården och den vård som tidigare skjutits upp kan inte anstå längre.

- Sjukvården går på knäna, och vi kommer att ha en fortsatt ansträngd situation under lång tid framöver, även om vi skulle lyckas bromsa in smittspridningen, säger Mikael Köhler.

Sedan i fredags har ytterligare 504 fall av covid-19 bekräftats i Uppsala län. De senaste 7 dagarna har cirka 15 procent av alla som provtagits visat sig ha covid-19. Det är samma nivå som föregående vecka. Åtta nya dödsfall har registrerats sedan fredagen.

- Vi arbetar på alla sätt för att stoppa smittspridningen med de verktyg vi har: provtagning, smittspårning och kommunikation. Men vården kan inte göra detta själva. Nu behöver länets invånare gripa in och bilda en folkrörelse för att stoppa covid-19, säger Mikael Köhler.


Provtagning öppnar i Heby

Under veckan kommer provtagning för pågående covid-19-infektion att börja utföras vid Heby vårdcentral. Liksom för övriga provtagningsstationer bokar man tid via 1177.se

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum