Region Uppsala

Region Uppsalas sjukvård allt mer belastad av covid-19

Dela

Sjukvården blir allt mer belastad av vården av patienter med covid-19. Det framgår av dagens lägesrapport från Region Uppsala. På måndagen vårdades 15 patienter på intensiv- eller intermediärvårdsavdelning, en ökning med 6 sedan i fredags. Även totalantalet inneliggande patienter med covid-19 har stigit de senaste dagarna.

- Vi ser mycket allvarligt på läget. Det vi ser på sjukhusen nu speglar smittspridningen för några veckor sedan. Om ett par veckor kan vi ha en situation som är värre än den vi hade i våras. säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

- Visserligen är vi bättre rustade nu. Det finns skyddsutrustning, vi har rutiner på plats och mer kunskap om sjukdomen. Men totalt sett är läget ändå mycket svårt. Många covid-19-patienter är svårt sjuka och behöver sjukhusvård under lång tid. Samtidigt har vi ett högt söktryck i akutsjukvården och den vård som tidigare skjutits upp kan inte anstå längre.

- Sjukvården går på knäna, och vi kommer att ha en fortsatt ansträngd situation under lång tid framöver, även om vi skulle lyckas bromsa in smittspridningen, säger Mikael Köhler.

Sedan i fredags har ytterligare 504 fall av covid-19 bekräftats i Uppsala län. De senaste 7 dagarna har cirka 15 procent av alla som provtagits visat sig ha covid-19. Det är samma nivå som föregående vecka. Åtta nya dödsfall har registrerats sedan fredagen.

- Vi arbetar på alla sätt för att stoppa smittspridningen med de verktyg vi har: provtagning, smittspårning och kommunikation. Men vården kan inte göra detta själva. Nu behöver länets invånare gripa in och bilda en folkrörelse för att stoppa covid-19, säger Mikael Köhler.


Provtagning öppnar i Heby

Under veckan kommer provtagning för pågående covid-19-infektion att börja utföras vid Heby vårdcentral. Liksom för övriga provtagningsstationer bokar man tid via 1177.se

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Ökad smittspridning och belastning av sjukvården4.1.2022 14:37:02 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala befinner sig just nu i ett besvärligt läge, där flera samverkande faktorer skapar ett hårt tryck på sjukvården. Smittspridningen av covidviruset ökar kraftigt, och andelen PCR-prover positiva för covid är nu cirka 18 procent. Men till det kommer även säsongsinfluensan och andra luftvägsvirus – sammanlagt 58 patienter ligger nu inne på sjukhus med något av dessa virus. Smittspridningen innebär även att många medarbetare är sjuka, vårdar anhöriga eller väntar på provsvar.

Region Uppsala får bedriva nationell högspecialiserad vård vid svår gallgångssjukdom och skrumplever16.12.2021 11:06:03 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala/Akademiska sjukhuset tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för gallgångssjukdomen PSC och endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever. Beslutet, som fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 15 december, innebär att vården koncentreras till fem respektive fyra sjukhus i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum