Universitetssjukhuset Örebro

Regionala skillnader inom hälso- och sjukvården framställs i rapport

Dela

Hälsoekonomen Naimi Johansson från Örebro har i en SNS-rapport undersökt hur konsumtionen av vård skiljer sig åt mellan landets regioner. ”Jag ger en övergripande bild av sjukvården i mått av kostnader och nyttjande av sjukvård”, säger hon.

Naimi Johansson, hälsoekonom vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum. Foto: Elin Abelson.
Naimi Johansson, hälsoekonom vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum. Foto: Elin Abelson.

SNS-rapporten ger en bild av utvecklingen över tid inom sjukvården. Det finns många faktorer som kan påverka sjukhusanvändning exempelvis utbud och efterfrågan.

– Jag har undersökt hur stora de regionala skillnaderna är och i vilken utsträckning de kan kopplas till skillnader i vårdbehov, demografi, socioekonomi och sjukvårdsresurser, säger Naimi Johansson, hälsoekonom vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum inom hälso- och sjukvården.

Komplex bild där många parametrar påverkar  

Inom Region Örebro län var totalkostnaderna för sjukvård nära snittet i landet. När det gäller specialistbesök så hamnar regionen dock bland dem med högst kostnader, medan antal besök till läkare i primärvården per person och år hamnar under genomsnittet i riket.

– En av de viktigaste slutsatserna jag har dragit med rapporten är att det är komplext. Det är svårt att ge en bild som förklarar skillnader. Det beror på vilken kategori av sjukvården som man väljer att titta på, men ett nationellt primärvårdsregister skulle underlätta. Idag har vi ingen heltäckande registerdata från primärvården, avslutar hon.

Faktaruta

Rapporten Vad kan förklara regionala skillnader i svensk hälso- och sjukvård? finns att läsa på Tankesmedjan Studieförbundet Näringsliv och Samhälles (SNS) hemsida, se länk nedan. 

På fredag den 3 september klockan 13.45-15.00 sänder SVT Forum lanseringswebbinariet Vård på lika villkor där rapporten presenteras samt en efterföljande paneldiskussion inom ämnet.

Vid frågor kontakta
Naimi Johansson
Hälsoekonom
Universitetssjukvårdens forskningscentrum
Hälso- och sjukvården
Region Örebro län
Mail: naimi.johansson@regionorebrolan.se
Telefon: 072 - 083 20 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Naimi Johansson, hälsoekonom vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum. Foto: Elin Abelson.
Naimi Johansson, hälsoekonom vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Naimi Johansson. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Naimi Johansson. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

El-behandling minskar förekomsten av självmord bland svårt deprimerade patienter enligt ny forskning från Örebro23.7.2021 12:27:24 CEST | Pressmeddelande

Många självmord beror på depression. Svårare depressioner har sedan mitten av 1900-talet behandlats med elektrokonvulsiv behandling (ECT), där nervsystemet stimuleras med elektrisk aktivitet. Det är väl känt att behandlingen kan ge symtomlindring och att en vanlig biverkan är tillfällig minnesstörning. Ny forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar nu att ECT minskar förekomsten av självmord vid svår depression.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum