Norrköpings kommun

Rekordår för besöksnäringen i Norrköping

Dela

Antalet kommersiella gästnätter i Norrköping ökade rejält under 2019. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån. Bakom ökningen ligger flera större evenemang, men också starka attraktioner som satsar långsiktigt på Norrköping.

Norrköping. Foto: Fredrik Schlyter
Norrköping. Foto: Fredrik Schlyter

Det totala antalet gästnätter i Norrköping under 2019 var 548 884 vilket är en ökning med 36 307 eller 7.1 procent jämfört med 2018. Det innebär att Norrköping ökade mer än riket i övrigt. Där är ökningen 4 procent. Det är också en ökning med 3 000 gästnätter i jämförelse med Norrköpings tidigare rekordår 2016.

Det är fantastiskt roligt att se att Norrköping åter har ökat i antalet gästnätter. Det har varit en stark sommar då många svenskar valde att semestra på hemmaplan, vilket gynnar besöksnäringen. Det visar också hur viktigt det är att få hit stora evenemang och betydelsen av ha en permanent stark reseanledning. Det är extra roligt att se att vi också har haft en tillväxt under höstmånaderna. Vi strävar efter en säsongsförlängning och här ser vi betydelsen av bland annat höstlovsaktiviteter, stora möten och konferenser/kongresser, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköping.

Besökare från Sverige utgör 88 procent av det totala antalet gäster och det är i den här gruppen som tillväxten har skett.  Flest internationella övernattningar har genomförts av besökare från Finland och Tyskland, totalt har dock de internationella gästnätterna minskat. Östergötland som län ökar också och totalt står Norrköping för runt 30 procent av gästnätterna i länet.

Det här visar att besöksnäringen är stark i Norrköping och att det är en bransch i tillväxt. Vi har både permanenta dragplåster och är bra på att få hit och genomföra stora evenemang inom olika områden. Det ser ut som en trend är att fler semestrar på hemmaplan. Detta är inte bara bra för hotellen utan också för restauranger och övrig handel och vi är jätteglada över de här fina siffrorna. Nu hoppas vi att Norrköping kommer att fortsätta att locka många gäster så att fler får upptäcka vår fina stad, säger kommunalråd Reidar Svedahl (L).

Det är flera faktorer som påverkar den starka tillväxten. Kolmårdens djurpark har haft ett rekordår med 737 818 besökare. O-Ringen i juli var en succé med över 21 000 starter och Louis De Geer har haft flera stora möten, med bland annat Music Cities Forum, Ortopediveckan och Kirurgveckan.

Kolmården och Vildmarkshotellet hade ett fantastiskt år 2019. Vi  inledde med besöksrekord redan första helgen med 32 000 gäster mot 5000 tidigare år, och sedan har det rullat på med stadigt höga besökssiffror säsongen ut. Totalt hade parken 737 818 besökare under året vilket är nytt rekord. Bidragande faktorer är givetvis vårt nyrenoverade, fina hotell men viktigast är nog gästnöjdheten där vi vissa veckor under 2019 når 100 procent nöjda gäster, säger Christine Karmfalk, VD på Kolmårdens Djurpark.

Kontakt:
Pontus Lindblom
Titel: näringslivsdirektör
Telefon: 070-667 27 40

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd
Telefon: 070-643 83 33
_____________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.

Bilder

Norrköping. Foto: Fredrik Schlyter
Norrköping. Foto: Fredrik Schlyter
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 2311.6.2021 16:12:53 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 23. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

God rättssäkerhet på ekonomiskt bistånd i Norrköping11.6.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ekonomiskt bistånd på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret (AVK) i Norrköpings kommun har säkerställt att handläggningen är rättssäker. Det bedömer Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som har granskat hur verksamheten arbetar med barnrättsperspektiv, delaktighet, tillgänglighet och bemötande. Parallellt visar kontorets egen kvalitetsrapport också på många styrkor i verksamheten, men även ett par förbättringsområden som man inlett ett fokuserat arbete med.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum