Sveriges Ingenjörer

Rekordökning för Sveriges Ingenjörer under 2022

Dela
Under 2022 växte fackförbundet Sveriges Ingenjörer med drygt 5700 medlemmar. Aldrig förr har förbundet välkomnat så många nya medlemmar. Ökningen skedde samtidigt som arbetslösheten bland medlemmarna under året var historiskt låg.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

– Som ingenjör gläds jag över att fler och fler ser värdet av ett medlemskap i vårt förbund. Som förbundsordförande är jag stolt över det arbete som våra förtroendevalda och medarbetare gjort för våra medlemmar under året. Vi har framgångsrikt lyckats med att både behålla de ingenjörer som anslöt under pandemin och dessutom rekryterat många nya, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. 

Det totala antalet medlemmar i förbundet uppgick den 31 december till 167 396. Det är 5 713 fler än året dessförinnan. Rekryteringen av nya medlemmar var störst i antal sedan förbundet bildades. Bara bland yrkesverksamma ingenjörer växte förbundet under fjolåret med drygt 4000 medlemmar. Den största procentuella ökningen var bland ingenjörsstudenter, som ökade med hela 7,5 procent. 

– En snabb och bred teknikutveckling, en stor grön omställning och en stark digitalisering ger behov av ingenjörer i samhällets alla sektorer och näringslivets alla delar. Att vi för sextonde året i rad växer gör oss till en starkare röst för ingenjörers villkor såväl i samhällsdebatten som vid förhandlingsbordet. Detta i en tid där betydelsen av ingenjörer inte går att överskatta, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. 

Sveriges Ingenjörer samlar högskoleutbildade ingenjörer över hela landet, inom både privat och offentlig sektor. I förbundets medlemsrådgivning var det lön, anställningsavtal och anställningsförmåner som låg i topp bland inkomna frågor under året. Den månadsvisa arbetslösheten bland medlemmarna under 2022 låg på 1,0 procent eller lägre. Därmed noterades de lägsta nivåerna för det senaste decenniet. 

Medlemssiffror 31/12 2022 (jmf.2021)

Totalt antal medlemmar: 167 396 (+3,5%)
varav yrkesverksamma medlemmar: 137 800 (+3%)

Populära teman/ämnen för medlemsaktiviteter: Arbetsmiljö, presentationsteknik och kommunikationsträning var bland de mest populära ämnena i förbundets webbinarie-verksamhet

Vanligaste frågeområdena i medlemsrådgivningen:
1. Lön 2. Anställningsavtal/nytt jobb 3.Anställning/förmåner 4. Arbetsbrist/uppsägningar
5. Arbetsmiljö 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum