Resultat från första årets mätning av luftföroreningar i Solna
Resultatet från stadens luftmätningsstation vid Råsundavägen visar på halter som klarar miljökvalitetsnormerna, efter första årets mätningar. Nu fortsätter arbetet med att förbättra luftkvaliteten i staden.

Sedan första januari 2019 mäter Solna stad, med hjälp av en luftmätstation, halten av luftföroreningarna kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10) vid Råsundavägen, i närheten av Stråket. Nu har första årets mätdata sammanställts och resultatet visar på god luftkvalitet i staden.
– Solna ska fortsätta växa och utvecklas hållbart. Det är mycket positivt att vi klarar miljökvalitetsnormerna, redan med första årets luftmätningar vid Råsundavägen, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.
– Det är glädjande att resultatet av luftmätningen i Solna visar på halter under gränsvärden. Samtidigt finns det mycket som både staden och Solnaborna kan göra för att fortsätta förbättra luftkvaliteten, säger Bernhard Huber, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Solna stad.
Utsläppen har minskat sedan 90-talet
Utsläpp av luftföroreningar har minskat betydligt de senaste decennierna. Sedan 1990 har utsläppen av svaveldioxid och även kväveoxider, ammoniak och flyktiga organiska ämnen minskat. Trots förbättrad luftkvalitet finns vissa luftföroreningar, framförallt kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10), som fortfarande riskerar att ligga på för höga nivåer, särskilt i städer.
Klarar miljökvalitetsnormer för utomhusluft
Mätningarna för 2019 i Solna visar att halterna av luftföroreningarna kvävedioxid och partiklar i staden ligger väl under miljökvalitetsnormerna för utomhusluft. För kvävedioxid uppnås även miljömålet för ”Frisk luft.” Miljökvalitetsnormer för luft, som finns i svensk lagstiftning, syftar till att skydda människors hälsa och naturmiljön. Miljökvalitetsnormerna består av gräns- och målvärden (framförallt års- och dygnsmedelvärden) för ett antal hälsoskadliga luftföroreningar.
Resultat i korthet
PM10
Årsmedelvärdet av partiklar PM10 var 17,2 μg/m³ och antalet dygn med ett dygnsmedelvärde över 50 μg/m³ var 22 dygn. Det innebär att miljökvalitetsnormen för årsmedelvärde 40 μg/m³ och max 35 dygn med dygnsmedelvärde över 50 μg/m³ klarades. Miljömålet för årsmedelvärden och dygnsmedelvärden överskreds vid mätplatsen.
PM2,5
Årsmedelvärdet av partiklar PM2,5 var 6,0 μg/m³. Det innebär att miljökvalitetsnormen för årsmedelvärde 25 μg/m³ klarades. Miljömålet klarades för både årsmedelvärden och dygnsmedelvärden.
Kvävedioxid
Årsmedelvärdet av kvävedioxid var 17,8 μg/m³ och antalet dygn med ett dygnsmedelvärde över 60 μg/m³ var 1 dygn. Det innebär att miljökvalitetsnormen för årsmedelvärde 40 μg/m³ och max 7 dygn med dygnsmedelvärde över 60 μg/m³ klarades. Även normen för timmedelvärden (max 175 timmar över 90 μg/m³) klarades. Miljömålen för både årsmedelvärden och timmedelvärden klarades.
Kontakter
Rasmus SandstenPresschef
+46 (0) 72 583 19 85
Bilder
Dokument
Länkar
Om
Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.
Följ Solna stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Solna stad
Så ska nya Ekelundsområdet utvecklas23.6.2022 08:03:08 CEST | Pressmeddelande
850 nya bostäder, en ny tunnelbaneuppgång från Västra skogens tunnelbana, förskolor, sociala lägenheter och en upprustad strandpromenad längs Mälaren. Det är innehållet i detaljplanen för utvecklingen av Ekelundsområdet i sydöstra Huvudsta, som byggnadsnämnden beslutade om samråd för den 22 juni.
Fler sommarjobb än någonsin till Solnas unga21.6.2022 11:47:15 CEST | Pressmeddelande
I år erbjuds 406 sommarjobbsplatser till ungdomar i Solna. Det är fler sommarjobb än någonsin som har förmedlats till Solnas unga. Mer än hälften av sommarjobben är inom näringslivet, ett resultat av god samverkan mellan staden och det lokala näringslivet.
Storsatsning på idrotten i Solna21.6.2022 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Vasalunds simhall/Vasalundshallen utvecklas till ett Idrottens Hus i Solna genom att den gamla simhallen och övriga lokaler i byggnaden byggs om till nya idrottslokaler i samband med att den nya simhallen står klar under hösten. Dessutom görs en upprustning av Skytteholms idrottsplats och Solnahallen. Dessa beslut fattade kommunstyrelsen i Solna den 20 juni 2022.
Invigning av nya spontanidrottsytan i Hagalund15.6.2022 09:01:00 CEST | Pressinbjudan
Fredagen den 17 juni kl. 10.00 inviger Solna stad den nya spontanidrottsytan i Hagalund vid Sunnanskolan. Vid invigningen närvarar kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk, förste vice ordförande i kommunstyrelsen Marianne Damström Gereben och tekniska nämndens ordförande Magnus Persson.
Nästa steg i omvandlingen av Solnavägen9.6.2022 14:03:17 CEST | Pressmeddelande
Den 9 juni togs det första spadtaget för 350 nya bostäder längs Solnavägen. Projektet är en del i den större omvandlingen av Solnavägen från trafikled till levande stadsgata, med tusentals nya bostäder och en ny tunnelbanelinje.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum