Riksidrottsförbundet välkomnar Trafikverkets förslag till regeringen
Den förra socialdemokratiska regeringen uppdrog till Trafikverket strax före valet 2022 att utreda hur arbetssätt och regelverk kan förändras för att underlätta och förenkla för föreningslivets verksamhet som bedrivs på eller påverkar statlig infrastruktur. Den utredningen överlämnas idag till infrastrukturminister Andreas Carlson.
Trafikverket föreslår i sin rapport att uppsättning och nedtagning av vägmärken ska vara kostnadsfritt för ideella föreningar under 2023 och att regeringen i höst ska besluta om hur kostnaderna ska hanteras från 2024 och framåt. Tre förslag presenteras på möjliga alternativ för framtiden.
− Jag noterar att myndighetens intention är att det ska vara kostnadsfritt för ideella föreningar. Det är mycket glädjande att Trafikverket har hörsammat idrottsrörelsen och vill befria idrottsföreningar från oket av de betydande kostnader som dagens regelverk innebär när de arrangerar tävlingar på statliga vägar. Den nuvarande situationen är ohållbar och en fortsättning på den vägen vore en dödsstöt för många föreningar. Men intentionen behöver bli verklighet och sträcka sig längre än 2023. Av Trafikverkets olika alternativ för framtiden är förslaget om att det fortsatt ska vara kostnadsfritt för civilsamhället från 2024 och framåt den enklaste och mest effektiva åtgärden, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Varje år arrangeras ett stort antal tävlingar på vägar för såväl elit och motionärer som barn och ungdomar. Men det nuvarande regelverket som Trafikverket följer gör att både de folkhälsofrämjande och elitinriktade idrottsaktiviteterna på statliga vägarna är hotade eftersom arrangörerna tvingas ta alla kostnader kopplade till åtgärder enligt vägmärkesförordningen (2007:90), exempelvis omskyltning. För ideella föreningar är kostnaderna så pass stora att motions- och tävlingsloppen inte blir möjliga att genomföra.
− Förslagen som Trafikverkets presenterar idag är välkomna och ett mycket viktigt steg på vägen. Nu krävs politiska beslut och jag har svårt att se att den här frågan ska vara blockskiljande. Därför hoppas och tror jag att infrastrukturminister Andreas Carlson och regeringen skyndsamt ser till att idrottsföreningar kan planera för tävlingar igen. Jag har ett möte bokat med statsrådet i månadsskiftet april-maj och jag räknar med att frågan senast då är slutreglerad. Våren har kommit till södra Sverige och många lopp har redan tvingats ställa in. Det vore mycket olyckligt för föreningarna, idrottsrörelsen och folkhälsan om det blev fler, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Stor potential för ökat ideellt engagemang bland unga8.4.2025 10:32:00 CEST | Pressmeddelande
Sex av tio unga i idrottsföreningar har engagerat sig ideellt under det senaste året. Vanligast är att unga engagerar sig som tränare eller ledare, följt av funktionärsroller vid tävlingar. Trots detta finns det många fler unga som är intresserade av att engagera sig, men som ännu inte fått frågan.
Fler unga skulle fortsätta idrotta om det var närmare till träningen och billigare7.4.2025 12:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet avslöjar de främsta anledningarna till varför unga slutar med idrott och vad som skulle kunna få dem att fortsätta. Tidsbrist, kostnader och avstånd framstår som viktiga trösklar. Samtidigt visar rapporten att unga är nyfikna på att prova nya idrotter.
Här är idrotterna på SM-veckan vinter i Umeå3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka idrotter som är aktuella för SM-veckan vinter i Umeå 2026. Snow bike, som är ny idrott på programmet, ska tillsammans med bland annat bågskytte, längdskidor och ju-jutsu göra upp om mästerskapsmedaljerna när SM-veckan återvänder till Umeå.
Idrottsrörelsen samlar flest ideella1.4.2025 10:37:58 CEST | Pressmeddelande
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum