Riksrevisionen ger ett gott betyg till granskningsnämndens verksamhet
Idag publicerar Riksrevisionen sin rapport över granskningen av granskningsnämnden för radio och tv:s arbete. Riksrevisionen ger överlag ett gott betyg till nämndens arbete – särskild gällande dess effektivitet och öppenhet.
-Granskningsnämnden har en betydelsefull funktion för det svenska public service-systemet och därför bra att vi granskas. Det är glädjande att Riksrevisionen ger oss ett gott betyg för vår effektivitet och öppenhet då det är viktigt för tilliten till det arbete vi gör - både för programföretagen och för medborgarna, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för MPRT.
I sin genomgång av verksamheten har Riksrevisionen utvärderat granskningsnämndens granskning av public service-företagen SVT, SR och UR – gällande den senaste tillståndsperioden 2014-2019. Utvärderingen visar att granskningen lever upp till höga krav på effektivitet och öppenhet. Rapporten visar även på några förbättringsområden. Dessa gäller bland annat att ta fram en plan för att analysera handläggningstider och arbeta för att korta dem. Riksrevisionen anser också att beslut som fattas enbart av nämndens ordförande kan bli bättre motiverade och att nämndens praxis bör kunna hållas mer uppdaterad.
-Det är bra att Riksrevisionen lämnat konkreta förslag på förbättringar. När det gäller handläggningstiderna konstaterar jag att de fortfarande i vissa avseenden är för långa. Där måste vi fortsätta att effektivisera vårt arbete. Vad gäller förslaget om tydligare motiveringar i ordförandebesluten får vi analysera detta och diskutera frågan med nämnden. Slutligen avseende praxissamlingarna så är det vår ambition att uppdatera dessa mer kontinuerligt, säger Charlotte Ingvar-Nilsson
Bakgrund
Granskningsnämnden är ett självständigt beslutande organ inom MPRT som prövar om innehållet i radio- och tv-sändningar följer de regler som finns i sändningstillstånden och radio- och tv-lagen. Granskningsnämndens ska även årligen bedöma om public service-företagen har uppfyllt sina uppdrag.
Läs hela Riksrevisionens rapport på deras webbplats. Länk hittar du nedan.
Nyckelord
Länkar
Om
Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Bra tillgänglighet i TV4 AB:s kanaler visar ny uppföljning18.1.2021 15:38:29 CET | Pressmeddelande
Årets uppföljning av kraven på tillgänglighet för tv-sändningar visar att TV4 AB:s kanaler TV4, Sjuan och TV12 med råge uppfyllde kraven. Bland de mindre aktörerna som granskades så uppfyllde fem leverantörer de uppställda kraven medan sju leverantörer inte gjorde det. Uppföljningen gäller för perioden 1 juni 2019 – 30 juni 2020.
Nytt uppdrag att utreda distribution av nyhetstidningar i hela landet17.12.2020 16:03:13 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv har idag fått i uppdrag av regeringen att utreda tidningsdistributionen och hur den kan bidra till en fortsatt spridning av tryckta nyhetstidningar i hela landet.
Tv-kanalen History Sweden får tillstånd att sända i marknätet14.12.2020 17:10:57 CET | Pressmeddelande
Idag beslutade MPRT att tilldela tv-kanalen History Sweden (AETN Network) sändningstillstånd i marknätet. Tillståndet gäller för perioden 14 december 2020 – 31 december 2025.
SR fälls för otillbörligt gynnande under en tävling14.12.2020 11:41:40 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller P4 Extra för värderande omdömen under en vinstpresentation.
581 miljoner i presstöd till 68 tidningar10.12.2020 15:59:37 CET | Pressmeddelande
Mediestödsnämnden har nu beslutat om driftsstöd till tidningar för 2021. Det är 68 nyhetstidningar som får totalt 581 miljoner kronor, varav tre tidningar får driftsstöd för första gången.
159 nyhetsmedier får dela på 500 miljoner i redaktionsstöd9.12.2020 10:53:19 CET | Pressmeddelande
Mediestödsnämnden har beslutat att ge redaktionsstöd till 159 allmänna nyhetsmedier. Dessa får dela på 500 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av stöd för sin redaktionella verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum