Skogsstyrelsen

Risk att vistas i skogen efter granbarkborrens härjningar

Dela

Granbarkborren har orsakat stora volymer död granskog och på många platser är risken för fallande träd överhängande. Skogsstyrelsen uppmanar därför allmänheten att vara försiktiga vid vistelse i dessa skogar.

Gran som tappat all bark efter granbarkborreangrepp. Foto: Martina Tedenborg
Gran som tappat all bark efter granbarkborreangrepp. Foto: Martina Tedenborg

Sedan 2018 har skadorna av granbarkborren varit förödande i många granskogar i delar av Götaland och Svealand. En hel del av de angripna träden har avverkats, men inventeringar visar också att stora volymer döda granar står kvar i skogen.

– Den senaste inventeringen från SLU visade att miljontals kubikmeter döda granar står i våra skogar från de senaste årens omfattande angrepp. De här skelettskogarna kan vara riktigt farliga att vistas i, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre, Skogsstyrelsen.

Det är framförallt de granar som angreps under 2018 och 2019 som nu börjar bli riktigt sköra och fallfärdiga. Dessa granar känns igen på att de har tappat det mesta barken och börjar få en silvergrå färg. Det behövs ingen kraftig vind för att dessa granar ska falla utan förvarning.

– Vi är många som av olika skäl ofta vistas i skogen vilket vi ska fortsätta att göra. Men försök att inte gå nära döda granar och uppehåll er inte intill dem längre än nödvändigt, säger Mattias Sparf.

Du som arbetar i skogen bör tänka på att vara extra försiktig och undvika att vistas nära de döda granarna vid blåsigt väder. Tänk också på att det krävs erfarenhet och kunskap vid åtgärder av angripna granar eftersom de kan bete sig annorlunda vid avverkning jämfört med friska granar.

Faktaruta: Granar du ska se upp för

Granar som varit döda en längre tid har störst risk att falla. Dessa silvergrå granar har tappat merparten av barken, alla barr och de klenaste kvistarna har trillat av. Du kan också se torksprickor och stora ingångshål av andra insekter i stammen.Står de döda granarna vindutsatt ökar risken att de ska falla. Står de dessutom i grupp ökar risken att bli träffad då det kan bli en dominoeffekt när en gran faller.

Läs mer om granbarkborre

Läs tidigare pressmeddelande: Skadorna av granbarkborre större än väntat

Mer information: 

Mattias Sparf, sakkunnig granbarkborre, Skogsstyrelsen. Telefon: 013-32 97 47, e-post: matttias.sparf@skogsstyrelsen.se 

Skogsstyrelsens pressjour: Telefon: 036–35 94 91, e-post: pressjour@skogsstyrelsen.se

Nyckelord

Bilder

Gran som tappat all bark efter granbarkborreangrepp. Foto: Martina Tedenborg
Gran som tappat all bark efter granbarkborreangrepp. Foto: Martina Tedenborg
Ladda ned bild
Granar som angripits av granbarkborre. Foto: Martina Tedenborg
Granar som angripits av granbarkborre. Foto: Martina Tedenborg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum