Region Norrbotten

Risk för ökade väntetider i vården i sommar

Dela

Trycket på vården i Norrbotten har ökat kraftigt under våren. Alla verksamheter påverkas av bristen på personal och ökad efterfrågan på vård, ett problem som Region Norrbotten delar med resten av Sverige.

Region Norrbotten genomför nu en rad åtgärder för att underlätta situationen i sommar. Målsättningen är att all personal ska få fyra veckors semester. Regionen skickar därför en vädjan till alla norrbottningar om förståelse för längre väntetider.

- De som är svårast sjuka och har mest akuta behov får alltid vård först. Men för övriga patienter kan det bli längre väntetider än vanligt, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära, som omfattar regionens hälsocentraler och folktandvården.

Det ansträngda läget inom primärvården beror bland annat på den stora bristen på hyrläkare i hela landet. Regionen har avtal med olika bemanningsföretag, men de kan inte erbjuda så många distriktsläkare som behövs under sommaren. Avståndet till Norrbotten gör också att bemanningsläkare och sjuksköterskor väljer att arbeta i södra Sverige där de flesta bor, istället för att resa hit. Bristen på specialistläkare och sjuksköterskor påverkar därför väntetiderna vid sjukhusen i länet.

- Ring 1177 eller gå in på Digitalen om du inte är i akut behov av vård. Då får du hjälp snabbare och behöver kanske inte uppsöka hälsocentral eller akutmottagningarna på våra sjukhus, tipsar Ulf Bergman.

 - Det pågår ett intensivt arbete för att lösa utmaningarna, både inom specialistsjukvården och primärvården. Alla specialiteter samverkar för att jämna ut belastningen och fördela vårdplatser bland sjukhusen och de hälsocentraler som har vårdplatser. På så vis kan vi skapa smidigare patientflöden, berättar Anna Pohjanen, chef för Division Länssjukvård 2, som omfattar delar av länets specialistsjukvård.

Årets sommarförmåner till personalen, för att ta extra arbetspass eller förlägga delar av huvudsemestern utanför perioden juni till augusti, är de högsta som regionen någonsin haft. Regionen fortsätter även med olika rekryteringsinsatser i landet, i dialog med bemanningsföretagen.

Kontaktperson

Namn: Anna-Stina Nordmark Nilsson
Titel: Regiondirektör
Telefonnummer: 070 – 526 50 00

Namn: Ulf Bergman
Titel: Chef Division Nära
Växel: 0920-28 40 00

Namn: Anna Pohjanen
Titel: Chef Länssjukvård 2
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dig som bor i Norrbottens län. Vi styrs av dig och de andra invånarna i länet genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten. 

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum