Risk för snabb batteriurladdning hos implanterade defibrillatorer
Risken berör följande modeller, tillverkade fram till juli 2017:
• Claria MRI™/Amplia MRI™/Compia MRI™ CRT-D:er
• Viva™/Brava™ CRT-D:er
• Visia AF™/Visia AF MRI™ ICD:er
• Evera™/Evera MRI™/Primo MRI™/Mirro MRI™ ICD:er
Om man som patient har frågor kring sitt implantat ska man kontakta sin behandlade läkare.
Läkemedelsverket har den 15 november 2019 beslutat att förelägga företaget Medtronic Inc att utfärda ett viktigt säkerhetsmeddelande gällande risken för snabb batteriurladdning av implanterbara defibrillatorer (ICD-enheter) och hjärtsynkroniserande defibrillatorer (CRT-D-enheter).
Det finns risk för att en defibrillator laddas ur inom en dag till ett par veckor, vilket kan leda till att patientens terapi uteblir och att eventuell defibrillering misslyckas.
Det är ett sällsynt fel, som beräknas uppstå i 0,07% av de sålda produkterna.
Läkemedelsverket anser att det är av största vikt att hälso- och sjukvården uppmärksammas på att batteriet kan laddas ur snabbare än de normala tre månaderna, varför snabb explantation och utbyte kan krävas.
Läkemedelsverket anser att Medtronic Inc inte följt vedertagen procedur för säkerhetsrapportering och tillräckligt tydligt uppmärksammat vården på de risker som är förknippade med produkternas snabba batteriurladdning.
Läkemedelsverket förelägger därför företaget att informera om risken via ett viktigt säkerhetsmeddelande, där det framgår att produktens batteri kan ladda ur snabbt, hur detta kan upptäckas, samt vilka åtgärder som ska vidtas för att minska risken för patient.
Företaget beräknar att totalt 415 av de 607 800 produkter som sålts globalt kommer drabbas av snabb batteriurladdning, vilket innebär en felfrekvens på 0,07 %.
Hittills har inga dödsfall eller bestående skador inträffat till följd av detta problem. I Sverige har totalt fem fall av snabb batteriurladdning rapporterats, varav en produkt slutade fungera innan den explanterades. Ingen skada utöver explantationskirurgi har rapporterats i Sverige.
Företaget överklagade Läkemedelsverkets beslut den 25 november, och begärde inhibition, dvs att beslutet inte ska gälla omedelbart utan avvaktas till förvaltningsrätten prövat det. Förvaltningsrätten avslog företagets yrkan om inhibition den 4 december. Företaget begärde då att Kammarrätten skulle pröva ärendet. Detta avslogs av Kammarrätten den 5 december.
Kontakter
Karin WestermarkUtredare
Tel:018-17 82 37karin.westermark@lakemedelsverket.seEwa-Lena HartmanGruppchef, medicinteknik
018-17 48 84Presskontakt
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i plåster-, gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum