Svenska institutet

Robyn nästa stjärna i Sveriges youtube-satsning

Dela

Världstjärnan Robyn delar med sig av sin erfarenhet av att skapa musik i en mansdominerad bransch i ny video i den dokumentära filmserien Stories from Sweden på Sveriges officiella youtube-kanal.

Videon kretsar kring Robyns egen bakgrund och tar avstamp i frågan om vem som får ta plats bakom mixerbordet och i teknikens värld. Popstjärnan, som 2004 startade sitt eget skivbolag Konichiwa Records, berättar om hur svårt det var att hitta tjejkompisar att starta band med som barn. Och strukturerna fortsätter in i vuxenvärlden. Trots att hon arbetat med musik i över 20 år har hon ännu inte jobbat med en enda kvinnlig producent.

Som en reaktion på detta grundade Robyn Teklafestivalen som sedan 2015 arrangeras av KTH, Kungliga Tekniska Högskolan med syfte att inspirera tjejer till att utforska teknik.

-          Tekla är en plats där tjejer kan utforska teknik i en miljö där alla roller är tillgängliga för dem, där de möter kvinnliga förebilder och där deras förtroende och nyfikenhet gentemot teknikens värld kan växa, säger Robyn.

Stories from Sweden är ett dokumentärt filmkoncept som ska väcka nyfikenhet för Sverige. Filmerna följer enskilda människors berättelser och riktar sig till en ung internationell målgrupp som är intresserade av ämnen där Sverige har en tongivande roll såsom hållbarhet, innovation och samhällsfrågor som integration och jämställdhet.

-          Vi ser så mycket fram emot att sprida den här filmen och tror att många unga världen om kan känna igen sig i Robyns berättelse om att våga gå sin egen väg och ta plats. Vi hoppas inspirera till förändring, säger Sara Djupsund, projektledare på Svenska institutet.

Se filmen Pop star Robyn wants to empower women - Stories from Sweden här. 

Kontakter

Bilder

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar3.6.2020 09:02:46 CESTPressmeddelande

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Under dagen möter vi bland många andra Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven samt artisten Oscar Zia och kocken Camilla Hamid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum