RF/SISU

Rörelsefaktorn – nytt verktyg för att skapa mer plats för idrott och rörelse i staden

Dela

Riksidrottsförbundet och arkitektbyrån FOJAB lanserar idag Rörelsefaktor – ett verktyg för att integrera idrott och rörelse i stadsmiljön och samhällsplaneringen. Samtidigt inleds pilotprojekt där verktyget används i skarpt läge i konkreta projekt.

Forskning och undersökningar visar att den fysiska aktiviteten bland befolkningen minskar både bland vuxna och barn. Ytor för idrott och rörelse är av stor vikt för att fler ska ha möjlighet att aktivera sig, och är en viktig faktor för förbättrad folkhälsa. Målet med arbetet ha varit att integrera fysisk aktivitet i samhällsplaneringen. 

– Med hjälp av verktyget kan vi tydliggöra vilka faktorer i den byggda miljön som påverkar fysisk aktivitet och ge en helhetsbild för alla olika typer av rörelse. Ett sådant här gemensamt ramverk underlättar för samverkan mellan olika roller och aktörer, vilket är centralt för att uppnå ett bra resultat, säger Emma Pihl, initiativtagare till Rörelsefaktorn och arkitekt på FOJAB.

Rörelsefaktorn kan användas i olika skalor i planering och byggande, från det översiktliga till det detaljerade. För andra frågor inom samhällsplaneringen finns det regler eller riktlinjer att förhålla sig till men för rörelse finns inte något liknande. Genom att nu presentera Rörelsefaktorn kan idrott och rörelse få en starkare och tydligare roll i utvecklingen av städer och samhällen.

– Med rätt placering, innehåll och utformning bidrar dessa ytor och funktioner till en bättre folkhälsa och till det sociala livet och gemenskapen i städerna. Det finns stor potential i att låta idrott och rörelse spela en viktigare roll i städernas utformning, säger Åsa Samuelsson, som även hon är initiativtagare till Rörelsefaktorn och arkitekt på FOJAB.

Kommuner från hela landet, Boverket, Naturvårdsverket, Sveriges Kommuner och Regioner, byggbolag och många fler aktörer har under processen bidragit med expertkunskap.

– Vi är glada att så många har varit med och bidragit med sina erfarenheter till Rörelsefaktorn och att så många har varit positiva. Det visar att det finns ett behov av att arbeta med idrott och rörelse i stadsplanering och att det hittills saknats ett verktyg, säger Jonnie Nordensky, Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet och FOJAB kommer tillsammans med Karlshamn, som är först ut, att testa verktyget i skarpt läge för att synliggöra frågor om fysisk aktivet i samhällsplaneringen.

– Vi ser fram emot att genomföra en process tillsammans med FOJAB och Riksidrottsförbundet. Att synliggöra frågor om idrott och vardagsrörelse är en viktig pusselbit i planeringen och för de boende i Karlshamn säger Lena Jarl Hellgren som arbetar som planarkitekt på Karlshamns kommun.

Här hittar du och kan ladda ner verktyget Rörelsefaktorn

Här kan du läsa mer om vikten av att ha nära till idrottsanläggningar och aktivitetsmiljöer – för att röra oss mer och bli friskare (länk)


För mer information kontakta


Jonnie Nordensky
Sakkunnig anläggnings- och idrottsmiljöfrågor, Riksidrottsförbundet.
08-669 62 14

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum