Socialdemokraternas PS Kansli

S kräver en Lex Volkswagen

Dela

Socialdemokraterna presenterar idag ett nytt förslag som innebär att företag inom EU som fuskar med miljökrav ska kunna bötfällas. Bolag som strider mot EU:s miljökrav, såsom utsläppsnivåer för fordon ska kunna straffas.

- Volkswagens fusk har lett till sämre luft och därmed hälsa i EU. Bara i Sverige beräknas 8 000 personer dö i förtid av dålig luft. Det här är ett större och större problem och är nu det som skördar flest liv i världen och har gått förbi flera av de epidemier som varit värst. Den grymma orättvisan är att det är barn, sjuka och äldre som drabbas hårdast, säger europaparlamentariker Jytte Guteland.

Under den gångna mandatperioden har vi fått på plats viktig EU-lagstiftning som skärper miljökraven för att minska utsläppen och förbättra luftkvalitén. Vi har tyvärr under samma period också sett en utsläppsskandal som har uppdagats där fordonsföretag har fuskat med mätningen och kraven på utsläpp. I kölvattnet av detta antog Europaparlamentet en position som kräver att Kommissionen måste se över lagstiftning och garantera att reglerna efterföljs med bättre kontroller.

- Bolagen har sluppit ta ansvar fram tills nu. Det ska vara omöjligt att fuska till sig kunder genom att framstå som mer miljövänliga,  säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna vill:

  • Att företag som fuskar med EU:s miljökrav som t.ex. utsläppsnivåer för fordon ska straffas genom att driva på för att Kommissionen ska göra överträdelseförfaranden och ge böter mot fuskande företag
  • Se till att EU:s luftkvalitetslagstiftning efterlevs bättre
  • Stärka konsumenters rätt att få ersättning från fuskande företag

Presskontakt
 Johannes Svensson, 08-7002683, press@socialdemokraterna.se 

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum