Socialdemokraternas PS Kansli

S vill ersätta stafettläkare med fasta läkare

Dela

Socialdemokraterna går till val på att bryta sjukvårdens beroende av hyrpersonal. Det beskedet gav Stefan Löfven (S) och Annika Strandhäll (S) vid ett besök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg idag.

Socialdemokraterna vill se ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. En trygg vård bygger på att personalen har tillräckligt många kollegor, med rätt kompetens, och hinner och orkar göra ett bra jobb. Därför vill S bryta sjukvårdens beroende av stafettläkare och annan hyrpersonal. Systemet med stafettläkare drar stora resurser från den ordinarie personalen och gör att patienter träffar onödiga många olika läkare vilket riskerar patientsäkerheten. Det är också mycket dyrt för sjukvården - 2017 gick mer än fem miljarder kronor till bemanningsföretagen.

- Personalen är helt avgörande för att patienterna ska få en trygg och bra vård. Vi ska bryta det stora beroendet av bemanningspersonal och hyrläkare. Det är dåligt för patienterna, som får berätta sin sjukdomshistoria för ständigt nya vikarier. Det är dåligt för personalen, som hela tiden får nya kollegor att arbeta med, säger Stefan Löfven (S).

- Personalen behöver fler ordinarie kollegor och bättre villkor. Vi kommer lägga fram nya lagförslag för att bryta sjukvårdens beroende av hyrpersonal, säger Annika Strandhäll (S).

Socialdemokraterna vill bryta sjukvårdens beroende av hyrpersonal genom att:

  • Lägga förslag på lagförändringar och andra regleringar som bryter den orimliga beroendesituation av hyrpersonal som finns i sjukvården.
  • Fortsätta göra stora satsningar på sjukvårdens personal, med kraftigt höjda statsbidrag, 14 000 fler anställda och bättre arbetsmiljö i vården. Sjukvården ska vara en arbetsgivare där man både vill börja och fortsätta arbeta.
  • Modernisera läkarutbildningen och satsa på fler specialisttjänstgöringsplatser för allmänläkare.
  • Stärka patientens rätt till en fast läkare. Läkaren kommer finnas på vårdcentralen, men ha ett övergripande medicinskt ansvar för hela patientens vård, oavsett var i vården den ges.
  • Satsa två miljarder kronor om året på att stärka den nära vården, bland annat för att stärka vårdcentralerna så de kan ha öppet mer. Det är också pengar som kan användas exempelvis för att motverka allmänläkarbristen och starta fler specialisttjänstgöringsplatser för allmänläkare.

Genom att investera i sjukvården istället för skattesänkningar bygger vi ett starkare samhälle med en tryggare vård för alla.

Presskontakt:
Jakob Andersson, hos Annika Strandhäll, 072 450 41 85

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum