Så går det till vid neddragningar
Flera globala och digitalt baserade teknikföretag, s.k. techbolag, har under den senaste tiden meddelat om personalneddragningar. En del har verksamheter i Sverige som berörs. Processen kan skilja sig från företag till företag. Inte sällan föregås uppsägningsfasen av att arbetsgivaren ger de anställda ekonomiska erbjudanden i gengäld mot att avsluta sin anställning frivilligt.
– Vårt råd är att aldrig skriva på något innan man konsulterat sitt fackförbund. Detta för att undvika att ingå oskäliga överenskommelser. Till exempel klausuler som kan ge problem med den fackliga inkomstförsäkringen eller i onödan hindrar en från att ta framtida anställningar hos andra arbetsgivare, säger Heléne Robson, chefsjurist vid Sveriges Ingenjörer.
Arbetsbrist är ett juridiskt begrepp som innefattar alla situationer där en arbetsgivare väljer att säga upp personal och det inte beror på personliga omständigheter. Uppsägningar på grund av arbetsbrist kan ha olika orsaker. Att en verksamhet går ekonomiskt dåligt, att företaget omorganiserar eller behöver en mindre personalstyrka. I slutändan bestämmer arbetsgivaren hur företaget ska vara organiserat.
– När en arbetsgivare genomför uppsägningar har man som anställd vissa rättigheter enligt lag. Uppsägningsprocessen ska genomföras på ett korrekt sätt och involvera de fackliga organisationerna, säger Heléne Robson, chefsjurist vid Sveriges Ingenjörer.
Har arbetsgivaren kollektivavtal så är det ofta de lokalfackliga företrädarna på arbetplatsen som företräder sina medlemmar och tillvaratar deras intressen i förhandlingarna. Inga uppsägningar kan ske innan förhandlingarna med facket är avslutade. Även när arbetsgivaren saknar kollektivavtal så måste denne ändå förhandla med de fackliga organisationer som har medlemmar på arbesplatsen innan det sker uppsägningar pga arbetsbrist. Dettta är reglerat i Medbestämmandelagen.
Sveriges Ingenjörers råd vid neddragningar
- Lägg inte för stor vikt vid rykten. Innan du har fått något bekräftat bör du sitta lugnt i båten och avvakta ytterligare information.
- Är du orolig? Kontakta de förtroendevalda på arbetsplatsen. Om någonting är på gång har de förmodligen kännedom om det.
- Se till att ditt CV är uppdaterat samt att din arbetsgivare känner till dina nya kompetenser. Om du har varit länge på en arbetsplats är det vanligt att uppgifter om till exempel vidareutbildningar eller andra meriter inte finns med.
- Får du en enskild överenskommelse att skriva på? Se till att det är skäligt. Ska du jobba under uppsägningstiden? Får du ta andra anställningar? Alla sådana detaljer är viktiga att ha koll på, och experterna på Sveriges Ingenjörer kan hjälpa dig med det. OBS: Att din anställning upphör på grund av arbetsbrist måste framgå i avtalet, annars kan det leda till problem med a-kassan och din inkomstförsäkring.
- Du kan tacka nej. Att teckna en enskild överenskommelse om att du ska sluta är frivilligt, vilket är viktigt att komma ihåg.
- Hör alltid av dig till dina fackliga ombud om du har frågor.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Deltid blir heltid för allt fler kvinnor29.5.2023 07:49:28 CEST | Pressmeddelande
Deltidsarbetet bland kvinnor har minskat snabbt i takt med distansarbetets utbredning. Det visar en ny analys av Sveriges Ingenjörer med statistik från SCB:s arbetskraftsundersökningar och förbundets egen medlemsstatistik. På bara två år har cirka 2 000 ingenjörskvinnor övergått till heltidsarbete.
Högt anseende för Sveriges Ingenjörer bland allmänheten26.5.2023 12:52:22 CEST | Pressmeddelande
För tredje året i rad tillhör Sveriges Ingenjörer de svenska organisationer som allmänheten anser har högt anseende. I Kantar Publics Anseendeindex 2023 har förbundet dessutom bäst resultat bland fack- och arbetsgivarorganisationer.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar inom life science25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom den privata life science-branschen ligger på 60 500 kronor för civilingenjörer och 55 600 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar inom energibranschen25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom energibranschen ligger på 58 200 kronor för civilingenjörer och 51 500 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar för IT/tech-bolag25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom techbolag ligger på 64 900 kronor för civilingenjörer och 56 500 kronor för högskoleingenjörer. För ingenjörer som är konsulter inom samma bransch är motsvarande löner 55 100 kronor respektive 49 900 kronor. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum