Stockholms stad

Så möter staden stockholmarna på ny webb

Dela

Nu har Stockholms stad sjösatt en ny webbplattform på den egna toppdomänen .stockholm. En webbplats har blivit flera – var och en målgruppsanpassad och nischad, och samtidigt en del i en genomtänkt struktur. Målet har varit att förenkla för stockholmare och alla andra som använder stadens webb.

I en ny digital värld är det är viktigt att stockholmare, företagare och besökare kan ta del av Stockholms stads utbud på ett enkelt och effektivt sätt. Stadens webb, med 18 miljoner besök per år, är den i särklass viktigaste kommunikationskanalen.

– Vi har nu tagit ett stort steg för att skapa en bra användarupplevelse för våra målgrupper, och med det lagt grunden för att arbeta mer effektivt med webbkommunikation, säger Anna Klynning, kommunikationschef, stadsledningskontoret.

Toppdomänen – ett digitalt signum unikt för Stockholm

Stadens nya webb är en så kallad multisajtlösning och består av cirka 30 webbplatser med ny struktur och omarbetat innehåll. Nya webbadresser till olika domäner beskriver för användaren vad det handlar om, till exempel förskola.stockholmäldreomsorg.stockholm eller motionera.stockholm. Allt hålls samman med en struktur som så långt som möjligt ska matcha människors beteenden på nätet, där de allra flesta söker sig fram via en sökmotor.

En ny databas för stadens serviceutbud, Hitta service, har integrerats och anpassats i de olika sajterna. Dynamiska kartor, med exempelvis cykelpumpar i staden eller var en arrangör kan hitta evenemangsplatser, finns också på den nya webben.

Inför varje del som byggts har användarnas beteendemönster analyserats genom sökordsanalyser, målgruppsanalyser och intervjuer. Skräddarsydda mål för varje del av webbplatsen ska garantera att den fungerar på bästa sätt och lägger grunden för fortsatt utveckling under 2020.

Toppdomänen .stockholm används i ett första skede av stadens egna verksamheter. Kvalitet och säkerhet garanteras genom det mät- och uppföljningsarbete som ska användas för webb i staden framöver.

Besök stadens nya webb.

Se en film om stadens nya webb

Ny tillgänglighetslag

Den nya lagen om tillgänglig digital offentlig service har legat till grund för ett omfattande arbete för att öka tillgängligheten när det gäller tekniken och innehållet. Tidiga beta-versioner har använts i utvecklingsarbetet för att följa upp och fånga in synpunkter. De olika delarna har lanserats stegvis, där resultatet av användartester använts för att förbättra utveckling och innehåll successivt.

Fakta stadens nya webb

  • Stadens nya webb är en multisajtlösning med 30 webbplatser som använder Episerver 11.9.
  • Tieto samt Creuna är huvudleverantör i webbutvecklingen.
  • Sweco har producerat dynamiska kartor utifrån stadens kartor och kartmanér.
  • Stadens webb har cirka 18 miljoner besök per år.
  • Stockholms stad införskaffade toppdomänen .stockholm 2014.
  • En toppdomän är den del av en webbplats namn som kommer efter den sista punkten, till exempel se, com och org. Alla länder har egna toppdomäner.
  • Den gamla adressen stockholm.se finns kvar och pekar till start.stockholm.

Kontakt

Presskontakt, stadsledningkontoret, 08-508 29 999
Anna Klynning, anna.klynning@stockholm.se

Webbplatser inom .stockholm

*lanseras inom ett par veckor

Förskola och skola
Förskola
Grundskola
Gymnasieskola
Vuxenutbildning

Stöd och familj
Socialt och ekonomiskt stöd*
Funktionsnedsättning*
Äldreomsorg
God man och förvaltare*
Vigsel
Begravning

Ung i Stockholm
Kollo
Fritids- och ungdomsgårdar
Ungdomsmottagning

Uppleva och göra
Motionera, simma och träna
Parker och natur
Konst och kultur

Trafik och gator
Trafik, gator och torg
Parkering
Cykla

Bygga, bo och leva hållbart
Bygglov
Kartor och lantmäteri*
Mitt boende*
Leva hållbart/klimatsmart*

Företag och organisationer
Tillstånd och regler
Företags- och föreningsservice
Leverantör och utförare*
Upphandling

Kommun och politik
Om Stockholms stad
Jobba i staden*

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Arbetslivets skola Frans Schartaus Handelsinstitut får fortsatt förtroende av MYH19.1.2021 16:29:07 CETPressmeddelande

Under tisdagen 19 januari presenterade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) sin lista på beviljade YH-utbildningar de kommande fem åren. Frans Schartaus Handelsinstitut beviljades nya starter för Hotel Management, Läkemedelstekniker, Medicinsk sekreterare (som nu får dubbla starter), Offentlig upphandlare, Revenue Management & Data Analyst samt TRAC Turism - och Resekonsult.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum