If Skadeförsäkring

Så ser svenskarnas semesterplaner ut

Dela

Sommarsemestern är den längsta ledigheten på året för de flesta svenskar. If har frågat svenskarna vad de tänker göra under semestern. I år väljer de flesta att semestra på hemmaplan, eller någonstans inom landet, inte sällan i egen eller hyrd stuga. Många kommer att spendera mer pengar på sommarsemester i Sverige än tidigare.

Det är många som kommer att vandra under sommarsemestern i år.
Det är många som kommer att vandra under sommarsemestern i år.

Försäkringsbolaget If har frågat svenskarna hur deras semesterplaner ser ut.

Resa inom landet, eller tillbringa tid i egen eller hyrd stuga, tillhör några av de vanligaste svaren. Men de allra flesta väljer att stanna hemma. Mer än var fjärde (27 procent) kommer inte att resa någonstans, utan tänker enbart stanna hemma i sommar. Och 13 procent ger sig ut på vandringssemester. 

– Massor av svenskar semestrar hemma i Sverige i år och det finns ett brett utbud av aktiviteter som både kostar och är gratis att sysselsätta sig med. Ett tips är att ta en titt på kommunsajten för tips på aktiviteter både nära och lite längre bort. Något vi märker är populärt är att snöra på sig kängorna och vandra både kortare och längre sträckor, säger Robin Herzog, kommunikationsspecialist på If.

Sommarstugan populär

– Att tillbringa tid i en sommarstuga är mycket populärt. Uppemot var femte svensk tillbringar semestern i egen stuga, och lika många väljer att hyra ett fritidshus i sommar, säger Robin Herzog.

Och tillägger:

– Är det ens egen stuga som hyrs ut är det viktigt att tänka på försäkringen. Fritidshusförsäkringen gäller som vanligt om det skulle börja brinna eller uppstå en vattenskada. Men man ska vara medveten om att den inte täcker stölder eller förstörd egendom under en uthyrning. 

Hos If finns det en tilläggsförsäkring som komplement till den befintliga fritidshusförsäkringen.

Nästan en av fem (18 procent) uppger att de tänker resa utomlands. Var sjätte svensk väljer att vänta med utlandsresa till i höst eller vinter, när de har blivit vaccinerade.

Spenderar mer pengar i Sverige

30 procent kommer att spendera mer pengar på sommarsemester i Sverige än de gjorde före coronapandemin.

– När man inte kan resa ut i världen som vanligt på grund av coronarestriktioner är det många som ställer in sig på en semester i Sverige. Det är positivt att se hur allt fler nu har möjlighet att träffa nära och kära under sommarledigheten 2021 i takt med att vaccin rullas ut, säger Robin Herzog.

Kommer du att lägga mer pengar på sommarsemester i Sverige än du gjorde före coronapandemin?

Ja

30%

Nej

53%

Vet inte

17%

Hur ser dina semesterplaner ut? Kommer du att göra något av följande:

Åka på båtsemester

7%

Åka på campingsemester med husvagn eller husbil

9%

Åka på campingsemester med tält (och då inte husvagn eller husbil)

8%

Cykelsemester

8%

Tågsemester

9%

Vandringssemester

13%

Motorcykelsemester

3%

Vara i sommarstugan

18%

Hyra stuga i Sverige

19%

Resa utomlands

18%

Kommer endast vara hemma

27%

Annat

9%

Inget ovanstående

6%

Planerar du att resa utomlands i sommar?

Ja

18%

Nej

60%

Nej, men i höst/vinter när jag har blivit vaccinerad

15%

Vet inte/har inte planerat semestern än

7%

Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 508 respondenter från ett flertal onlinepaneler 4-7 juni 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det är många som kommer att vandra under sommarsemestern i år.
Det är många som kommer att vandra under sommarsemestern i år.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum