Socialdemokraterna

Så stärker vi svenskt musikliv

Dela

Idag arrangerade Socialdemokraterna och Liberalerna ett riksdagsseminarium om svensk musikpolitik med panellister från politiken, forskarvärlden och musikbranschen.

- Det har gått 30 år sedan Sverige formulerade en entydig och visionär musikpolitik. Internationellt sett kallas vi för musiklandet Sverige och framgångarna är oerhörda, säger Lawen Redar (S), vice ordförande för riksdagens kulturutskott, när hon hälsade åhörarna välkomna.

Dagens seminarium syftade till att öka kunskaperna och skapa klarhet för vad politiken kan göra för att stärka musik- och kulturlivet. Musikbranschens förutsättningar har förändrats i takt med globaliseringen. Konkurrensen har hårdnat. Kulturskolan utmanas i kommuner och regioner.

Panellisterna samtalade bland annat om behovet av en gedigen översyn av musik- och kulturlivets behov, en starkare ideologisk debatt om musikpolitiken och att stärka musiklärarnas roll i arbetet att stimulera barn och ungas utveckling.

- Vi måste kunna leverera långsiktiga politiska lösningar för att stärka musikbranschen. Därför är det en stor fördel att lyssna på vad branschen också efterfrågar, säger Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott.

En annan viktig del i musikpolitiken är hur politiken skapar rätt förutsättningar för den ideella musik- och kultursektorn, där bl.a. kommunal kulturskola, kyrka och studieförbund spelar en oumbärlig roll runt om i vårt land. Flera paneldeltagare visade en bred konsensus kring vikten av ett fördjupat samarbete mellan politiken och ideella kulturlivet. I ljuset av kommunsektorns ansträngda ekonomi efterfrågade panellisterna resursförstärkningar för att musikverksamheten i landet ska fortleva och utvecklas.

- Vi behöver en helhet för hela musiklivet, alltifrån en stark kulturskola liksom högre musikutbildning. Det är en viktig pusselbit för att främja vår musikexport, avrundar Lawen Redar (S).

Medverkande panellister: Helena Wessman, rektor Kungliga Musikhögskolan, Eric Sjöström, ordf El Sistema, Jarl Bertil Lorensson, Kulturskolerådet, Cecilia Wallerstedt, docent Göteborgs Universitet, Nina Björby, Regional musik i Sverige, Ludvig Werner, IFPI, Calle Nathanson, Ideell kulturallians, Karin Inde, Svensk Jazz och talesperson för musiklivets upprop ”Ett musikliv för alla”.

Presskontakt:

Erik Holm

Pressekreterare Socialdemokraterna

Tel. 073-093 83 06

E-post: erik.holm@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum