Umeå kommun

Safe- Not silent. Fristadskonsert på Vävenscenen

Dela

Den 24 maj är det dags för fristadskonserten Safe – Not silent som äger rum på Vävenscenen. En musikalisk kväll för yttrandefrihet, demokratiska värderingar och internationell solidaritet.

Basim Jamal, Umeås fristadsmusiker.
Basim Jamal, Umeås fristadsmusiker.

-        Vi har fått möjligheten att samla fyra fristadsmusiker från Umeå, Piteå, Stockholm och Harstad som tillsammans med ensemble, band och andra inbjudna musiker, erbjuda en konsert med musik från många delar av världen. Det är ett tillfälle att påminna oss om att musiker i olika delar världen förföljs, fängslas, hotas och trakasseras för sin musikaliska utövning, säger Leif Mårtensson, ledningskoordinator för Umeå kommuns kultuförvaltning och en av initiativtagarna till konserten.

Basim Jamal, Umeås egna fristadsgäst sedan september 2017 tilldelades ett stipendium för att kunna utvecklas och arbeta fritt med sin musikaliska förmåga inom kommunens kulturverksamhet. Basim är och var inte bara verksam på scenen utan även som musiklärare, skribent och bokhandlare från Mosul. Med en omtumlande bakgrund från sitt hemland tar han nu fram sitt huvudinstrument klarinetten och berättar sin historia genom musiken.

Kvällen kommer att bjuda på en stor blandning av musik, allt från irakisk folkmusik, afro jazz, afro pop och soul, iranska kärlekssånger, iransk folkmusik, men också klassisk musik av Rachmaninoff och Beethoven samt Gershwin Fantasy för piano och klarinetter.

Att konserten äger rum strax före valet till EU Parlamentet är ingen tillfällighet utan ges som en påminnelse om yttrandefrihet, demokratiska värderingar, internationell solidaritet och mänskliga rättigheter.

Tid: Fredag 24 maj, 19.00
Plats: Vävenscenen
Entré: 100 kr
Biljetter köps via tickster.com samt i Kulturreceptionen, plan 3, Väven.
Arrangeras av: Umeå kommun i samarbete med Kulturrådet och ICORN
                                   

Artister på scen:

Basim Jamal – Irak/Umeå
Cris Gera – Zimbabwe/Piteå
Nikan Khosravi – Iran/Harstad
Arya Aramnejad – Iran/Stockholm

Med stöd av:

Yuko Ellinger – Schwerin
Melina Paetzold – Wien
Umeå kammarmusikförening

William Nordlund, Gitarr
Johan Kalla, Trummor
Elin Tannerdal, Bas
Petter Andersson, Keyboard

Fakta Fristadsprojektet
Att vara en fristad innebär att en stad, i samarbete med ICORN (The international cities of refuge network) erbjuder ett kulturstipendium till en kulturutövare som I sitt hemland lever I en utsatt situation. Stipendiet möjliggör för mottagaren att, under en period av två år, utöva sin konstnärliga gärning fritt från hot, trakasserier, förföljelse och risk för fängelse. Det är också ett viktigt steg I att främja yttrandefriheten, försvara demokratiska värderingar och stärka den internationella solidariteten.

Kontakt

Leif Mårtensson
Ledningskoordinator
090-16 33 52
070-556 16 49
leif.martensson@umea.se

Elin Hellrönn
Programchef Kultur
090 16 33 06
070 277 83 39
elin.hellronn@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Basim Jamal, Umeås fristadsmusiker.
Basim Jamal, Umeås fristadsmusiker.
Ladda ned bild
Arya Aramnejad. Iran/Stockholm. Foto: Matilda Rahm
Arya Aramnejad. Iran/Stockholm. Foto: Matilda Rahm
Ladda ned bild
Cris Gera. Zimbabwe/Piteå
Cris Gera. Zimbabwe/Piteå
Ladda ned bild
Nikan Khosravi. Iran/Harstad
Nikan Khosravi. Iran/Harstad
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum