Trafikverket

Säkrare vänstersväng för cyklister

Dela

För första gången i Sverige testas en ny utformning på vänstersväng för cyklister, i korsningen Sveavägen/Kungsgatan i Stockholm. Forskningsprojektet pågår från maj till oktober och är ett samarbete mellan Trafikverket och Stockholms stad.

Trafikkonsulten bär en utfällbar cykelhjälmsairbag istället för cykelhjälm.

Den nya utformningen, med en särskild väntyta för cyklister som vill göra den stora svängen, ska öka framkomligheten och tryggheten för cyklisterna. Projektet startade 2016 med litteraturstudier och undersökningar av hur andra länder som Belgien, Nederländerna, Danmark och USA har skapat liknande lösningar.

– Det här är ett exempel på hur vi tillsammans med andra aktörer arbetar för att höja trafiksäkerheten för oskyddade cyklister inom tätbebyggt område, säger Morteza Ghoreishi, teknisk specialist i vägutformning, Trafikverket.

Väntytan ett tryggare alternativ
Tidigare har det varit förbjudet för cyklisterna att svänga vänster från Kungsgatan till Sveavägen mot Odenplan och från Sveavägen in mot Hötorget. Nu blir vänstersväng möjligt i alla riktningar för cyklister, medan det fortsatt är förbjudet för övrig fordonstrafik.

Om försöket blir lyckat kan lösningen användas på fler platser där vänstersväng idag är förbjudet eller inte trafiksäkert. Väntytan kan också användas i större korsningar där vänstersväng är tillåtet för att ge ett tryggare alternativ.

Nyckelord

Kontakter

För mer information
Morteza Ghoreishi, teknisk specialist i vägutformning, 070-724 64 73

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum