Kommerskollegium

Samarbetet i Norden kan förbättras visar ny utredning

Dela

Det nordiska handelssamarbetet kan förbättras på flera områden. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.

År 2030 ska Norden vara världens mest integrerade och hållbara region har de nordiska regeringscheferna beslutat.

I Kommerskollegiums rapport, som nyligen har lämnats in till regeringen, har flera områden studerats där samarbetet mellan de nordiska länderna kan öka. Utredningen har utgått från Kommerskollegiums uppdrag och kontakter med myndighetens motsvarigheter i de nordiska länderna.

– Ett ökat samarbete i Norden skulle underlätta för företagen, vilket skulle stärka den nordiska marknaden. Att vi och våra grannländer till exempel tolkar EU-gemensam lagstiftning på olika sätt kan utgöra ett hinder för företag som försöker verka i flera av de nordiska länderna, säger Anders Ahnlid, generaldirektör för Kommerskollegium.

Rapporten visar att ett företag som exempelvis har fått en vara godkänd i Sverige skulle ha större möjligheter att sälja samma vara i de andra nordiska länderna om Nordens samarbete fördjupades kring principen om ömsesidigt erkännande av varor.

En annan slutsats i rapporten är att det finns skäl att se om det är möjligt att ta fram fler standarder för varor och tjänster på den nordiska marknaden, som sedan kan användas för att skapa en europeisk eller en internationell standard. I dag finns till exempel en nordisk standard för att bedöma kvaliteten av städtjänster samt standarder inom brandskydd.

Även om inte alla de nordiska länderna är medlemmar i EU är den nordiska marknaden en viktig del av EU:s inre marknad, genom EES. I Europa utgör den nordiska regionen med sina 27 miljoner invånare den femte största ekonomin. De nordiska länderna är också varandras viktigaste marknader. Norge är till exempel Sveriges absolut största handelspartner; 10 procent av vår export går till Norge.

– Om vi ska nå framsteg så måste högre prioritet ges åt handelsrelationerna i det nordiska samarbetet både politiskt och på tjänstemannanivå. Vi såg inledningsvis under pandemin hur det nordiska samarbetet tog skada när vi alla hanterade krisen som solitärer i stället för med ett gemensamt förhållningssätt. Nu behöver vi reparera skadan och lägga i en högre växel för att nå målet att Norden ska vara den mest integrerade regionen till år 2030, säger Anders Ahnlid.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommerskollegium.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum