Serviceföretagen

Samhall sopar mattan med städföretagen

Dela

Samhall har vunnit nästan lika många offentliga upphandlingar av städtjänster som de fyra största privata städföretag tillsammans. Samhall vinner 41 procent av de upphandlingar de deltar i. Det visar en ny granskning som Almega Städföretagen genomfört.

Pressmeddelande den 4 april 2019

 

Samhall har deltagit i nästan dubbelt så många offentliga upphandlingar som företaget som deltagit i näst flest. Och Samhall har vunnit nästan lika många upphandlingar som de fyra rikskonkurrenterna tillsammans. Det visar en ny rapport som Almega Städföretagen släpper idag.

- Vår undersökning visar att Samhall tillåts konkurrera ut privata företag i glesbygden. Det kan inte vara syftet att Samhall är prisledande i städbranschen, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert Almega Städföretagen.

Almega Städföretagen har särskilt granskat offentlig upphandling av städtjänster i de åtta nordligaste länen. Rapporten visar att Samhall i samtliga åtta län har en högre vinstandel än jämförbara företag. Störst vinstandel har det statliga bolaget i Norrbotten, följt av Dalarna och Västernorrland.

- Istället för en klumpsumma på över fem miljarder kronor per år, borde bidragen till Samhall vara kopplade till individen. Så funkar det för privata företag när de får bidrag för anställning av personer med nedsatt arbetsförmåga, säger Ari Kouvonen.

I landet som helhet har Samhall deltagit i nästan dubbelt så många upphandlingar som företaget som deltagit i näst flest. Samhall har vunnit nästan lika många upphandlingar som de fyra rikskonkurrenterna gör tillsammans. Undersökningen visar även att de mindre företagen har den klart lägsta vinstandelen.

Almega Städföretagen har undersökt 1 200 offentliga städupphandlingar under perioden 28 januari 2016–1 januari 2019. Det har gjorts en fördjupad granskning av de norra länen där företagen har grupperats efter antal anställda. Datakällan är Visma Opic.

Läs hela rapporten med tabeller för de åtta länen här.

Se tabell för Sverige nedan.

Företagsstorlek                   Antal anställda

Mikro- och småföretag            0–49

Medelstora företag                  50–249

Stora företag                           250–

 

Hela Sverige

Företag

Deltagit i antal upphandlingar

Antal vunna upphandlingar

Andel vunna upphandlingar

Samhall

410

169

41%

Stora företag

641

180

28%

ISS

208

70

34%

Sodexo

94

28

30%

Förenade Service

243

71

29%

Allianceplus

96

11

11%

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Almega Serviceföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för landets serviceföretag, där branscherna hemservice, sanering, städ och facility management ingår. Vi har 1 250 medlemsföretag som sysselsätter 54 000 personer. Branschen är landets främsta integrationsmotor och sysselsätter 29 700 utrikes födda. Vi arbetar för ett bättre företagsklimat, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb inom servicebranschen.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum