Samhällsviktiga elnätsprojekt ska få bättre fart i tillståndsgivningen
I september2021 fick Energimarknadsinspektionen, Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att utveckla och testa nya arbetssätt för att bättre koordinera hanteringen av de tillstånd och rättigheter som krävs för att bygga ut eller förstärka det svenska elnätet. Energimarknads-inspektionen leder arbetet och ska redovisa uppdraget till Infrastrukturdepartementet senast den 1 maj 2023.
–Vi är glada över möjligheten att bidra med våra erfarenheter. Regeringens uppdrag och pilotprojektet är av mycket stor betydelse. Kortare ledtider är fullständigt nödvändigt för att klara framtidens energibehov och att ställa om till ett grönt energisystem i Sverige, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.
För närvarande tar det alldeles för lång tid att bygga elnät på de högre spänningsnivåerna, en ledtid på 10 år från ax till limpa är mera regel än undantag. Det är dock inte själva byggnationen som tar tid, utan långa och ineffektiva tillståndsprocesser.
–Det behövs samordning så att olika myndigheters tillståndsprocesser kan genomföras parallellt, i stället för, som i dag, då det sker efter varandra. Detta är också centralt i regeringens uppdrag. Tidsmässigt behöver tillståndsprocesserna halveras för att möta samhällsutvecklingen och vi har därför stora förväntningar på projektet, säger Martin Höhler, som också efterlyser förändringar i andra regelverk.
Energiomställningen accelererar, med en stark utveckling av vind- och solkraftsparker, och den storskaliga elektrifieringen av industrier och transporter har tagit fart.
– Utbyggnaden av ny produktion måste synkroniseras med utbyggnad och förstärkningar av elnätens kapacitet. Båda komponenterna är avgörande för elförsörjningen. Men då kan elnätets utbyggnad inte endast baseras på anslutningsförfrågningar från kunder, anser han.
– Det är mycket viktigt att branschen får förutsättningar för kraftfulla proaktiva investeringar. Vi vill ha möjlighet att på väl grundade prognoser bygga ut elnätet, vilket inte tillåts idag. Det borde ske genom att tillsammans med andra samhällsaktörer ta fram planer på hur elnäten behöver utvecklas för att möta kommande effektbehov.
Behovet av ny produktion är stort i hela landet, särskilt i södra Sverige, menar Martin Höhler.
E.ONs kraftledningsprojekt ingår i anslutningen av södra Sveriges största vindkraftssatsning, Uppvidingeklustret, som på sikt beräknas kunna bidra med 700 MW installerad effekt till elnätet. Det rör sig om en åtta kilometer lång kraftledning om 130 kilovolt mellan Bredhälla och Horshagafly, samt en av de 30 kilovoltledningar som ansluter till Horshagafly. Ledningen ska ansluta 160 megawatt vindkraft fördelade på tre vindparker, vilka ägs av SR Energy AB.
– Projektet är mycket viktigt, såväl vad gäller att få in mer elproduktion där den behövs som allra bäst, som för att möjliggöra energiomställningen, hållbar utveckling och ökad konkurrenskraft, säger Martin Höhler.
Läs Energimarknadsinspektionens pressmeddelande: Nätutvecklingsprojekt som ska ingå i uppdraget att korta ledtiderna för elnätsutbyggnad har valts ut - Energimarknadsinspektionen (ei.se)
Läs mer om E.ONs projekt: Bredhälla-Horshaga fly | Ny 130 kV ledning - eon.se
Kontakter
Patric Elméntf Presschef
E.ON Sverige
Bilder
Om
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
E.ON-koncernen inför svenskt verktyg för att skydda biologisk mångfald längs Europas elnät20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON, som är en av Europas största ägare av elnät, har börjat implementera ett svenskt AI-verktyg för att skydda och främja biologisk mångfald längs kraftledningsgator. AI-verktyget, Skogligt Analysverktyg Med Satellitdata, eller SAMS, ska spela en central roll i E.ON-koncernens strategi för ekologisk korridorhantering.
E.ON stärker elnätet mellan Horsaryd och Karlskrona för 75 miljoner19.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON har inlett storprojektet med att byta ut och uppgradera kraftledningen mellan Horsaryd och Karlskrona. Projektet innebär en investering på 75 miljoner kronor och höjer väsentligt elnätets överföringskapacitet längs sträckan.
BMW Group och E.ON utökar Connected Home Charging för att inkludera laddning med dynamiskt elpris11.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
BMW Group och E.ON lanserar ”Connected Home Charging Package Plus”, som ger BMW-ägare möjlighet att ladda sina bilar med ett timprisavtal och fossilfri el. Paketet är tillgängligt för kunder som köper en helt elektrisk BMW och innehåller en komplett lösning, inklusive en BMW Wallbox.
E.ON inviger nya laddpunkter vid Vetenskapshuset i Markaryd – satsning på fossilfri energi och innovation8.11.2024 11:39:51 CET | Pressmeddelande
Idag invigdes två toppmoderna ultrasnabbladdare och två AC-laddare, med totalt åtta laddpunkter, vid Vetenskapshuset i Markaryd, strategiskt placerat nära E4. Ceremonin förrättades av Vetenskapshusets verksamhetschef Maria Berglund, E.ON Drive Infrastructure Swedens vd Marie Feuk, E.ONs regionchef syd Peter Hjalmar, Fredrik Erlandsson, kommunikationschef Nibe Industrier och Svend-Erik Dahlström, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Markaryds kommun.
E.ON bygger ny transformatorstation och höjer elnätskapaciteten i Landskrona29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON investerar totalt 150 miljoner kronor i en ny transformatorstation för att höja kapaciteten i östra Landskrona. Projektet möter både befintliga och framtida kunders behov av el i området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum