Avtalat

Samlad information med anledning av Coronaviruset

Dela
I samband med Coronaviruset har det införts tillfälliga förändringar i socialförsäkringarna. Vi har samlat information om dessa och andra tillfälliga ändringar som påverkar arbetsgivarens hantering av försäkringar enligt lag och kollektivavtal. Vi tipsar också om information som är extra viktig just nu.

Tillfälliga förändringar i socialförsäkringarna införs igen


Regeringen har i februari 2022 beslutat att Coronaersättningar återinförs och att kravet på läkarintyg slopas tillfälligt.

Karensavdrag, läkarintyg och sjuklönekostnader

  • Karensavdraget är tillfälligt slopat från och med 8 december 2021 till och med 31 mars 2022. Arbetsgivaren gör karensavdrag på vanligt sätt och betalar därefter sjuklön fram till dag 14. Den anställda söker ersättning från Försäkringskassan i efterhand och kan ansöka om retroaktiv ersättning från 8 december 2021.
  • Den som är sjuk behöver inte lämna läkarintyg förrän dag 15 i sjukperioden, när man ansöker om sjukpenning. Detta gäller under perioden 19 januari 2022 till och med 31 mars 2022.
  • Arbetsgivare kommer att få ersättning för sjuklönekostnader över det normala under perioden december 2021 till mars 2022.

Läs mer hos Försäkringskassan

Tillfälliga ersättningar till riskgrupper

Personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 kan få tillfällig ersättning. Det gäller den som har en anställning eller är egenföretagare och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas på jobbet. Ersättningen betalas ut under perioden 8 december 2021 till 31 mars 2022.

Läs mer hos Försäkringskassan

Så här gäller Afa-försäkringarna

AFA Försäkring har en samlad information om hur försäkringarna gäller i samband med coronaviruset och korttidsarbete.

Läs mer hos Afa Försäkring

Lönerapportering vid korttidsarbete

Med anledning av coronaviruset tvingas många företag införa korttidspermittering, det vill säga att anställda tillfälligt får gå ner i arbetstid. Det här påverkar arbetsgivarens lönerapportering till Fora och Collectum.

Så lönerapporterar du till Fora vid korttidsarbete

Så lönerapporterar du till Collectum vid korttidsarbete

Omställningsförsäkringarna vid arbetsbrist

När företaget måste säga upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist ger de kollektivavtalade försäkringarna stöd och trygghet till den uppsagda och dig som arbetsgivare. Trygghetsfonden TSL hjälper arbetare och omställningsorganisationen TRR hjälper tjänstemän i omställningen.

Läs vår checklista som beskriver vad arbetsgivaren ska göra vid arbetsbrist

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) vid korttidsarbete

När arbetsgivare inför korttidsarbete och får statligt stöd enligt lagen om korttidsarbete behåller den anställda den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Under tiden för korttidsarbete är SGI skyddat, så kallat SGI-skydd.

Läs mer hos Försäkringskassan

Arbetsgivaravgifter, skatt och moms

Skatteverket har en samlad information om vad som är viktigt för företag och arbetsgivare att känna till.

Läs mer hos Skatteverket

Bilder

Om

Avtalat ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Bolaget finns till för närmare 3 miljoner arbetsgivare och anställda inom privat sektor på företag med kollektivavtal. Avtalats uppdrag är att sprida kunskap om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring, och att samla all information på ett ställe. Syftet är att göra det lättare att hitta information som är korrekt, relevant och enkel.

Följ Avtalat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avtalat

Spellistor om döden och olyckor ska få fler att upptäcka pension och försäkring via jobbet30.11.2022 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Idag startar Avtalat en kampanj som genom spellistor på Spotify ska öka kännedomen om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Bland annat uppmanas 200 000 arbetsgivare i privat sektor att skicka spellistorna om bland annat olyckor och döden till sina 3 miljoner anställda. Förhoppningen är att fler ska få del av de försäkringspengar de har rätt till via kollektivavtalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum