Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med Covid-19 vecka 15

Dela

Norrköpings kommun arbetar med beredskap för att kunna förhindra och hantera eventuell smittspridning samt övriga konsekvenser av Covid-19. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 15.

• Kommunen har öppnat en krisstödslinje för dig som känner oro med anledning av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Stödlinjen bemannas av vår krisstödsgrupp och är öppen måndag-fredag 09.00-15.00, telefon: 011-15 00 00. Läs mer om krisstödslinjen.


• Barn och unga som har frågor eller tankar med anledning av Coronaviruset kan höra av sig till Ungas frågetelefon, telefonnummer 011-15 00 00. Ungas frågetelefon är öppen måndag till torsdag mellan klockan 15.00 och 17.00. Det är Kontaktcenter som svarar och kopplar vidare till Ungas frågetelefon. Råd och stöd ges sedan av barn- och elevombud, socionom, psykolog och fritidsgårdschef. Läs mer om Ungas frågetelefon.


• Den 13 mars gick Norrköpings kommun upp i stabsläge och arbetet i kommunens krisorganisation fortsätter. De olika kontoren inom kommunen och bolagen rapporterar regelbundet in lägesrapporter och får stöd och uppbackning utefter det. En annan del i stabens arbete är att man försöker förutse hur pandemin kan komma att utvecklas och vilka åtgärder som kan behöva göras för framöver. Vi har ett gott samarbete både inom kommunens verksamheter, inom länet och med våra olika samverkansaktörer som Region Östergötland och Länsstyrelsen i Östergötland.


• Vård- och omsorgskontorets krisledningsgrupp har utsett en arbetsgrupp som arbetar med att säkerställa tillgången på skyddsutrustning. Tre personer arbetar just nu heltid med uppdraget. En viktig del i gruppens arbete är att hela tiden ha kontroll på vilken skyddsutrustning som finns i verksamheten. Kommunen har fått låna 100 stycken skyddsmasker M90 av räddningstjänsten. Maskerna skyddar mot smittspridning lika bra som den vanliga skyddsutrustningen, men kan upplevas mycket mer skrämmande för vissa. För att vara sparsam med skyddsutrustningen har en del enheter börjat använda maskerna ändå. Läs mer om arbetet med skyddsutrustning och skyddsmask 90.


• Det tillfälliga korttidsboendet för patienter med Covid-19 på Kolonigatan 18 har öppnat och tagit emot sin första patient.


Vikarier till vård- och omsorgskontoret har snabbrekryterats, nästa vecka får de introduktion och kan börja jobba efter det. Vård- och omsorgskontoret välkomnar fler sökande.


• Arbetet med att stödja det lokala näringslivet fortgår. Byggnads- och miljöskyddsnämnden har tagit beslut om att skjuta fram betaldatumet på nya fakturor för tillsyn och kontroll inom miljö- och hälsoskydds, livsmedels- samt tillståndsområdet. Betaldatumet på fakturorna kommer att vara förlängt till den 15 augusti.


• Just nu sker en samordnad informationssatsning om det nya coronaviruset där Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en stor informationssatsning för att nå ut med samordnad information om det nya coronaviruset. Målet är att nå en så stor del av Sveriges befolkning som möjligt med aktuell och korrekt information. Norrköpings kommun likt andra kommuner och aktörer stöttar MSB i arbetet med att sprida informationen som är samlad under ett huvudbudskap: Tillsammans kan vi bromsa smittan.
MSB förbereder även en digital undersökning med målet att vi i Sverige ska kunna arbeta så effektivt som möjligt med att begränsa både smitta och konsekvenser av covid-19.

______________________________________________

Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år18.1.2021 14:52:56 CETPressmeddelande

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum