European Energy

Samråd om solcellsanläggning i anslutning till vindkraftpark i Grevekulla

Dela

European Energy går nu vidare med planerna på att etablera en solcellspark i anslutning till vindkraftparken i Grevekulla i Ydre kommun. Genom att bjuda in till samråd ges myndigheter, organisationer och närboende möjlighet att lämna synpunkter gällande anläggningen. Om solcellsparken får klartecken att byggas kan Grevekulla bli Sveriges första stora hybridanläggning med både sol- och vindkraft.

Solceller på ängsmark
Solceller på ängsmark

– Rysslands invasion av Ukraina och den nya säkerhetspolitiska ordningen i Europa aktualiserar behovet av att bli mer oberoende på energiområdet. Genom att bygga ut lokalt producerad förnybar energi kan vi säkerställa både energiförsörjning och klimatmål, säger Peter Braun, projektchef i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Hybridanläggningen i Grevekulla skulle årligen kunna producera energi motsvarande drygt 25 000 villors hushållsförbrukning av el. Solcellsparken står för cirka en tredjedel.

– Vind och sol har olika peaktider, både på dygnet och årsvis. Det gör dem till utmärkta komplement till varandra och ger ett jämt flöde i produktionen, säger Peter Braun.

Området för den planerade solcellsparken ligger inom samma fastighet som vindkraftparken, Grevekulla 1:7 och ansluts till E.ON:s regionnät. Solcellspanelerna är placerade på enaxlade solspårare som följer solens rörelse under dagen. Totalhöjden på solcellspanelerna är cirka 3 meter.

Samrådet pågår fram till den 11 april. Därefter kommer en miljökonsekvensbeskrivning att upprättas och överlämnas till Länsstyrelsen i Östergötland som därefter fattar beslut. Efter ett positivt besked tar det 12­–16 månader att färdigställa anläggningen.

– Om processen löper som vi hoppas, kan vi producera både vind- och solkraft i Grevekulla om cirka två år, vilket skulle ge ett väsentligt tillskott av grön el i södra Sverige, säger Peter Braun.

European Energy har utvecklat solcellsanläggningar sedan år 2008 och arbetar systematiskt med att finna lämpliga platser för sina produktionsanläggningar. Vid val av plats görs en bedömning enligt solinstrålning, närhet till befintligt nät samt tillgänglig kapacitet i nätet.

Kontakter

Bilder

Solceller på ängsmark
Solceller på ängsmark
Ladda ned bild
Översiktsbild av solcellsparkens placering på fastigheten Grevekulla 1:7
Översiktsbild av solcellsparkens placering på fastigheten Grevekulla 1:7
Ladda ned bild

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy är ett danskt företag som utvecklar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt Power-to-X-anläggningar i ett stort antal länder, både i Europa och globalt. Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys verksamhet är helt inriktad på grön energi och omställning till 100 procent förnybar energiproduktion. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller www.europeanenergy.com/se

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Vindkraftsparken Skåramåla snart i produktion, nästa steg blir sol5.12.2022 08:56:06 CET | Pressmeddelande

Arbetet med att resa de åtta vindkraftverken i Skåramåla utanför Ryd i Kronobergs län är i full gång. Huvudkranen har anlänt och de kommande veckorna lyfts de sista delarna av verken på plats. När vindkraftsparken är i drift kommer den att leverera el motsvarande 25 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Dessutom planeras för en hybridpark, det vill säga med solceller i anslutning till vindkraftsparken. Det är ett sätt att optimera både produktion och infrastruktur och ytterligare bidra i arbetet för en grön omställning.

Solparken i Kingebol ett steg närmare verklighet29.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

European Energy har nu skickat in ansökan om Samråd för Myren PV (photovoltaic) till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Projektet ligger i anslutning till vindkraftsparken Kingebol, i Åmåls kommun och kan komma att bli Sveriges första hybridanläggning med både sol och vindkraft. När solparken är i drift kommer den att producera el motsvarande 9 000 villors årliga förbrukning av hushållsel. Ett väsentligt bidrag till den gröna omställningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum