Samverkan med Finland utvecklar materialförsörjning i kris
Under pandemin har SVA periodvis haft brist på olika materiel till laboratorieverksamheten, bland annat pipettspetsar med filter och andra plastprodukter. Trots svenska gemensamma upphandlingar och andra åtgärder har leveransproblemen varit återkommande. Under våren 2021 drev finska FDRA ett nationellt projekt för att rengöra och återanvända pipettspetsar. Via näringsdepartementet kontaktade SVA det finska regeringskansliet och FDRA med en förfrågan om stöd för att utveckla ett samarbete angående försörjningsberedskap, i första hand avseende pipettspetsar. Kontakterna har lett till att ett pilotlabb med utrustning enligt den finska metoden installerats på SVA i Uppsala. I labbet kommer metoden förfinas och testas för att pipettspetsarna ska uppfylla samma krav på renhet som nya.
Kontaktpersoner för det nya PIDE-FISE pilot lab är från finska sidan professor Markku Mesilaakso från FDRA och Rickard Knutsson som leder sektionen för civilt försvar och krisberedskapsanalys på SVA. Med en bakgrund inom Kungliga Krigsvetenskapsakademin och lång erfarenhet av både forskning och praktiskt arbete med PCR-tester är han väl insatt i frågorna.
– Coronapandemin har visat att det finns problem i Sveriges nuvarande försörjningsberedskap och just pipettspetsar är fundamentalt för att laboratorier ska kunna testa och analysera prover. Vi måste säkerställa att läkemedel, medicintekniska produkter, skyddsutrustning och laborativa tjänster finns och fungerar när vi ska hantera framtida kriser och hot. Det är tack vare de samlade kunskaperna hos FDRA och de andra i projektet PIDE som tekniken för att återanvändning av pipettspetsar kunde tas fram. Nu kan den kunskapen öka vår beredskap och nästa gång utbudet av pipettspetsar stryps ska vi kunna återanvända de vi redan har, säger Rickard Knutsson.
Presidenten vill utveckla samarbete
Att kunna ge och ta emot stöd samt att kunna dela erfarenheter stärker ländernas ömsesidigt respektive beredskap. På Krigsvetenskapsakademins högtidsdag menade Finlands president Sauli Niinistö att det redan djupa säkerhetspolitiska samarbetet Finland – Norge – Sverige borde utvecklas vidare.
– Tiden för att vakna till insikt är inte över. Olika varningsklockor fortsätter att ringa, allt starkare. Den tilltagande stormaktskampen blir allt tydligare också för oss i Norden, avslutade president Niinistö sitt anförande.
Finska labbförsök ledde till stabil metod
Hos finska Försörjningsberedskapscentralen, HVK, är stödet stort för att bistå SVA och svensk vård med teknik för att säkra tillgången till pipettspetsar. I Finland var det social- och hälsoministeriet som tillsammans med Försörjningsberedskapscentralen finansierade pipettspetsprojektet som tog fram prototypen för att rengöra spetsar i storlekarna 1 och 0,3 milliliter. Arbetet resulterade i en mycket stabil process som med enkla basvaror kunde uppnå de vetenskapliga kraven på renhet.
– Med denna nydanande metod för rengöring av pipettspetsar har vi fått ett nytt verktyg att ha i beredskap till pandemier och andra kriser som stör de ordinarie leveranskedjorna. Metoden kan i en förlängning också utvecklas för rengöring av andra medicinska artiklar. Vi följer med intresse hur implementeringen i Sverige fortskrider, säger Joni Metsola på Försörjningsberedskapscentralen.
Svagheter i beredskap kom fram i regeringsrapport
I somras lämnade SVA och Jordbruksverket en gemensam rapport till regeringen: Nationella försörjningsbehov inom djurens hälso- och sjukvård vid kris eller höjd beredskap och då ytterst i krig.
En av insikterna i rapporten var att insatsvaror till laboratorieverksamheten måste komma med i beredskapsplaneringen. Coronapandemin illustrerade problemen med handel och logistik hos många länder och synliggjorde vikten av att öka samarbetet kring dessa frågor.
PIDE = finska projektet för att ta fram metod för rengöring av pipettspetsar så de kan återanvändas
PIDE-FISE = bilateralt projekt mellan Finland (FI) och Sverige (SE) för att utnyttja PIDE-metoden att bygga upp förmåga till massrengöring av pipettspetsar hos SVA
PIDE-FISE Pilot Lab = Labb hos SVA i Uppsala som nyligen startades
Nyckelord
Kontakter
Rickard KnutssonCivilt försvar och krisberedskapsanalys
Tel:018-67 40 48rickard.knutsson@sva.seBilder
Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
Avhandling: musslors död i hav och vattendrag undersökta28.10.2024 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Doktoranden Anders Alfjorden har i flera år undersökt hälsotillståndet hos den hotade flodpärlmusslan. Varför dör de plötsligt ut på en viss plats? Med hjälp av bland annat ny genteknik har flera tidigare okända parasiter och sjukdomstillstånd kunnat identifieras och beskrivas.
Idag uppmärksammas polyneuropati, en sjukdom som drabbar både människor och djur16.10.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
På polyneuropatidagen den 16 oktober uppmärksammas en sjukdom som påverkar nervsystemet hos människor och djur. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, deltar i forskning om polyneuropati hos häst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum