Byggföretagen

Sänkta marginalskatter ger 6 800 nya byggjobb

Dela

Marginalskattesänkningar för drygt 300 000 personer som arbetar med byggverksamhet skulle ge upphov till 4 000 nya jobb. Därtill kommer 2 800 jobb hos underentreprenörer, enligt en ny rapport från Byggföretagen.

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

- Byggföretagens nya skatterapport utgår från att fler arbetade timmar och ökad produktivitet gynnar hela samhällsbygget, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Marginalskatten och progressiviteten drivs främst upp av den statliga inkomstskatten – som träffar inkomster över brytpunkten 554 900 kronor per år. Byggföretagens rapport beskriver vad en halvering av skatten från 20 till 10 procent ger för konsekvenser i termer av fler jobb.

- Andelen inom byggsektorn som påverkas av de högsta marginalskatterna förutsätts ofta vara ganska låg. Men bilden är mer komplicerad än så. Byggsektorn är i underleverantörsled starkt sammanflätad med t ex kvalificerade tekniska konsulter och arkitekter, säger Fredrik Isaksson.

Hög marginalskatt – färre arbetade timmar  

Enligt Byggföretagens rapport blir Sveriges behov av sänkta marginalskatter uppenbart när man sätter nivåerna i en internationell kontext. Med hänsyn tagen till arbetsgivaravgiften har Sverige den näst högsta marginalskattenivån av samtliga OECD-länder - och ligger 20 procentenheter högre än genomsnittet för OECD.

- Problemet med marginalskatter på så pass höga nivåer som Sveriges är att de ger negativa effekter på arbetstagarnas beteende. Dels minskar antalet arbetade timmar genom att det blir mindre lönsamt att gå upp i tid eller acceptera ytterligare ett konsultuppdrag. Dels blir det mindre lönsamt för individen att ta på sig mer ansvar och avancera i karriären, säger Fredrik Isaksson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen: Positivt med ny kartläggning för ökat bostadsbyggande23.1.2023 09:53:14 CET | Pressmeddelande

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja bostadsbyggande. - Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Tid är pengar och pengar har blivit dyrare på grund av inflation och stigande räntor. Då blir det än viktigare att vidta åtgärder för en effektiv samhällsbyggnadsprocess, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Sex av tio samhällsbyggnadsutbildningar beviljas inte medel - nu krävs fler utbildningsplatser!12.1.2023 13:02:55 CET | Pressmeddelande

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har presenterat vilka yrkeshögskoleutbildningar som beviljas medel att starta 2023. - Sverige har stora behov av bygg- och anläggningsinvesteringar i hela landet. Med begränsade resurser väljer MYH att prioritera teknikområden för att underlätta klimatomställningen inom industrin. Tyvärr drabbas platserna inom samhällsbyggnad, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum