Örnsköldsviks Kommun

Schyssta normer på schemat för högstadieelever

Dela

Inför årets Regnbågsvecka står normkritik på schemat för Örnsköldsviks högstadieelever. Vilka normer råder, varför och hur kan vi nå en förändring?

Detalj från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei
Detalj från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei

Örnsköldsviks årliga Regnbågsvecka är en del i arbetet för en öppen kommun och en fördomsfri miljö. Inför årets Regnbågsvecka, 22-28 november, gör skolan en speciell satsning mot högstadieelever. Alla kommunens skolor med årskurs 7-9 ska delta med minst en klass i varje årskurs.

– Det är viktigt att skolan uppmärksammar Regnbågsveckans budskap om ett öppet och fördomsfritt samhälle. Det är också en del i skolans likvärdighetsarbete. Vi har valt att utgå från temat schyssta killar och normer. Det känns särskilt angeläget i högstadiet när könsroller, identitet och tillhörighet testas och formas, säger Anders Fager, verksamhetschef för grundskolan.

Som inspiration och tankeväckare för skolornas arbete kommer konstnären Linea Matei, som intresserat sig för att utforska relationer, normer och maktstrukturer, att föreläsa på temat ”Schyssta killar och normer”. Föreläsningen följs upp med diskussioner och kreativt skapande där ungdomarna ges tillfälle attbelysa och ifrågasätta normer och attityder. Eleverna kommer bland annat att arbeta med text, bild och textil som uttrycksformer.

Arbetet i klasserna påbörjas efter höstlovet och de verk som eleverna skapar kommer att ställas ut och visas för allmänheten, i Stadshuset Kronan och Hägglunds Arena, under Regnbågsveckan. 

Tips på medverkande skola
Björnaskolan är en av de skolor som medverkar. Media är välkomna att kontakta lärare för ytterligare information om det konkreta arbetet i klass och eventuell möjlighet till reportage på plats. Se fältet kontaktpersoner.

Nyckelord

Kontakter

Anders Fager, verksamhetschef grundskola, 0660–883 77, 070-191 98 47
Linnea Näslund Daun, bild- och textillärare Björnaskolan, 070-244 12 07
Veronica Lundholm, skolkurator elevhälsan, 0660-26 51 71, 070-184 96 64

Ann-Sofie Mattebo, folkhälso- och kompetensenheten, samordnare Regnbågsveckan i Örnsköldsvik, 0660-886 31, 073-275 10 86

Bilder

Detalj från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei
Detalj från tidigare utställning Schyssta killar. Foto: Linea Matei
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum