Sigtuna kommun + Uppsala universitet = sant
Sigtuna kommun och Uppsala universitet har ingått partnerskap. Förhoppningen är att det ska bli en fruktsam och långvarig relation och att nya idéer och kunskaper föds.

En av de som arbetat fram avtalet om partnerskapet är Per Persson, utvecklingsledare på barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun.
- De första partnerstudenterna har redan varit hos oss under höstterminen, berättar han.
Det nya partnerskapet innebär nämligen att många av de studenter som går lärarutbildningen på Uppsala universitet kommer att göra sin praktik i någon av Sigtuna kommuns förskolor, grundskolor eller på Arlandagymnasiet då det i utbildningen ingår att periodvis ha verksamhetsförlagd undervisning.
Lenamaria Berg, som arbetar på S:t Olofs skola, är en av Sigtuna kommuns kontaktlärare. Hon förklarar:
- Skolan är en lärande organisation för alla som befinner sig i den. Som kontaktlärare är jag en länk mellan skola och universitetet, jag handleder och hjälper studenterna men jag får även kontakt med ny forskning som de har med sig från utbildningen och får granskande ögon på det jag håller på med. Vi har ju framtiden i våra klassrum och att få vara med och påverka inte bara elever, utan även de som ska utbilda nya elever i framtiden är ett spännande uppdrag som jag är mycket tacksam över att ha.
Med partnerskapet är tanken att det även kommer att finnas en samverkan med forskare från universitetet. Skolorna får därmed ett bollplank som utgår ifrån ett vetenskapligt perspektiv när det handlar om kvalitetsarbete och kan exempelvis få hjälp med hur de analyserar resultat, hur de utifrån analysen kan identifiera vad som behövs arbetas mer med och vilka insatser som kan sättas in för att utveckla och förbättra verksamheten.
- Jag har stora om förhoppningar att den här samverkan mellan forskare och pedagoger kommer att vara gynnsam för partnerskolorna – och för kvaliteten i vår verksamhet i stort, säger Per Persson.
Fördelarna med partnerskapet är många. Några exempel:
- De studenter som går ut lärarutbildningen och har gjort sin verksamhetsförlagda undervisning (VFU) i Sigtuna kommun kommer att vara inarbetade i skolorna/kommunen, vilket kommer att underlätta rekrytering av lärare.
- Lärarstudenterna får en bättre utbildning i och med att de knyts nära en skola/kommun. Eftersom de under samtliga VFU-perioder kommer att vara på samma ställer, kommer de kunna ta del av aktiviteter på skolan som till exempel utvecklingssamtal och bedömarseminarier kring nationella prov, även om dessa inte ligger under deras VFU-period.
- Genom partnerskapet sker en samverkan mellan forskare och praktiker, där lärarnivå och forskarnivå möts.
- Utbytet höjer kompetensen och därmed även statusen på skolor och handledare.
Uppsala universitet har ingått partnerskap med Sigtuna kommun och ytterligare åtta kommuner, och kommer därmed att placera alla sina lärarstudenter i någon av de nio kommunerna under de perioder som studenterna har sin verksamhetsförlagda undervisning.
Sigtuna kommun har samarbeten även med Stockholms universitet och Södertörns högskola. Båda dessa strävar efter att utveckla sina lärarutbildningar i liknande riktning som Uppsala universitet. Därför finns det goda möjligheter att de flesta av kommunens skolor kommer att få möjlighet att i en mer organiserad form ta emot lärarstudenter på sikt.
Nyckelord
Kontakter
Anna Jernberg CarlsonPressansvarig Sigtuna kommun
Tel:073-666 53 36anna.jernberg-carlson@sigtuna.seBilder

Om
Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Så ska kommunens ungdomar få arbetslivserfarenhet - och studiemotivation27.1.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För de ungdomar i Sigtuna kommun som inte går i gymnasiet, inte har tagit gymnasieexamen och är arbetslösa görs nu en stor satsning. Målet: att de både ska få arbetslivserfarenhet och ta gymnasieexamen.
Sigtuna är Stockholms bästa skolkommun18.12.2020 15:03:03 CET | Pressmeddelande
Lärare och elever i Sigtuna kommun har precis gått på jullov – och fick med sig ett fint kvitto inför vårterminen. De presterar nämligen bäst av alla i länet, visar en undersökning.
Programmet för Sigtuna kommuns bostadsbyggande är antaget17.12.2020 09:01:21 CET | Pressmeddelande
De kommande fem åren finns en målsättning att bygga omkring 2 250 nya bostäder i Sigtuna kommun. Prioriteringen ska framför allt ligga på småhus och bostadsrätter, med syftet att skapa mångsidiga bostadsområden och motverka segregation.
Sigtuna kommun utser två vinnare av Miljöpriset 20208.12.2020 13:00:08 CET | Pressmeddelande
Sigtuna kommun efterlyste en miljöhjälte – och hittade två. Miljöpriset 2020 går till Gunnel Pettersson och Klas Norin som får dela på 30000 kronor.
Med gemensamma krafter för ökad trygghet i Sigtuna kommun7.12.2020 19:30:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med polisen har Sigtuna kommun tagit fram en strategi för hur parterna, med gemensamma krafter, ska kunna öka tryggheten i offentliga miljöer.
Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-202330.11.2020 15:57:34 CET | Pressmeddelande
Under kommunfullmäktige måndag 30 november, antogs Sigtuna kommuns mål och budget för 2021-2023. Ett av målen är att komma till rätta med segregationen. Därför kommer en satsning under namnet Samhällsbyggnadslyftet att påbörjas nästa år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum