Sigtuna kommun

"Sigtunas kyrkoruiner är till för alla"

Dela

I maj påbörjas en omfattande renovering av S:t Olof kyrkoruin. Renoveringen är en del i projektet Sigtunas kyrkoruiner – bevarande och brukande.

Under våren 2011 upptäcktes bland annat sprickbildningar i S:t Per och S:t Olofs ruiner som står på Sigtuna församlings mark. En besiktning visade att det inte fanns någon akut risk för ras. Däremot rekommenderades att åtgärder borde genomföras på längre sikt. Det har därför tagits fram ett långsiktigt program för Sigtunas ruiner med ett helhetsperspektiv för både bevarande och brukande, berättar Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Sigtuna kommun.

- Vi har nu startat ett program för ett långsiktigt bevarande av de tre kyrkoruinerna S:t Per, S:t Olof och S:t Lars. Dessutom ska vi titta på hur de kan användas och kommuniceras för en intresserad allmänhet, säger Lars Björling.

Projektet är ett samarbete mellan Sigtuna församling och Sigtuna kommun med ekonomiskt stöd av Länsstyrelsen i Stockholm och Riksantikvarieämbetet. Tanken är att projektet ska pågå under flera år, vara uppdelat i flera steg och leda till ett långsiktigt hållbart bevarande. Den första ruinen som renoveras är S:t Olof som beräknas vara klar i slutet av 2018. De övriga två planerar kommunen att renovera 2019 (S:t Per) och 2020 (S:t Lars).

- S:t Lars är inte inventerad än och där finns inga synliga behov, så den ruinen är i dagsläget minst akut, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum & Art.

Den 11 juni har Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, fastighetsutskottet i Sigtuna församling samt berörda tjänstemän från förvaltning och församling, ett möte gällande S:t Pers kyrkoruin. Syftet är att gå igenom vad som gjorts inom projektet, diskutera arbetet framåt och ta beslut om hur projektet ska drivas vidare.

Pressbilder:

Kyrkoruin 1: Krönet på S:t Pers torn är täckt med cement.

Kyrkoruin 2: S:t Olofs kyrkoruin.

Kyrkoruin 3. På S:t Olofs kyrkoruin har det bildats små stalaktiter.

För mer information, kontakta:

Lars Björling (SfS)
Ordförande, Kultur - och fritidsnämnden
070-592 52 75
lars.bjorling@sigtuna.se

Mattias Jonsgården
Kanslichef Sigtuna församling
070-573 51 70
mattias.jonsgarden@svenskakyrkan.se

Ted Hesselbom
Musei- och konsthallschef, Sigtuna kommun
08-591 266 54
ted.hesselbom@sigtuna.se

Emilie Eliasson Hovmöller
Pressekreterare Sigtuna kommun
08-591 263 62
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.se

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum