Svenska institutet för standarder, SIS

SIS vill se fem åtgärder för högre kvalitet och säkerhet på apotek

Dela
SIS, Swedish Standards Institute har lämnat sitt remissvar till regeringen på utredningen SOU 2017:15 som handlar om kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. – Vi bedömer att standarder kan bidra till stärkt kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Ett av våra förslag är ett särskilt kvalitetsledningssystem för apotek, säger Thomas Idermark, VD SIS, Swedish Standards Institute*.

SIS ger i sitt remissvar utifrån utredningen förslag på fem åtgärder som vi ser kan förbättra kvaliteten och säkerheten på arbetsmarknaden.

– SIS arbetssätt som involverar alla berörda aktörer i en viss fråga lämpar sig väl för att bidra till trygghet och säkerhet på apoteksmarknaden, säger Dan Nilsson, standardiseringschef vård och omsorg, SIS.

Förslag på fem åtgärder

Kvalitetsledningssystem för apotek
SIS föreslår ett framtagande av ett särskilt kvalitetsledningssystem för apotek som bland annat kan ge stöd i arbetet med att möta utvecklingen mot riskbaserad tillsyn och underlätta att nå god lag- och regeluppfyllnad samt andra branschspecifika krav. Ledningssystemet tas fram med ISO 9001 som utgångspunkt.

Egenvårdsrådgivning vid apotek
SIS föreslår ett framtagande av en vägledning eller tjänstespecifikation för att öka kvaliteten och enklare kunna specificera vilken nivå egenvårdsrådgivningen bör ha. Detta skulle också innebära att konsumenterna enklare kan bedöma om de får den rådgivning de har rätt till.

Vägledning för kommuner
SIS föreslår ett framtagande av en vägledning som kommunerna kan använda sig av för tillsyn av läkemedelsförsäljning utanför apotek.

Egenkontroll utanför apotek
SIS föreslår ett framtagande av en vägledning eller specifikation för hur försäljare av receptfria läkemedel utanför apotek ska utföra sin egenkontroll. Det skulle bidra till ökad kvalitet samt leda till stärkt säkerhet och enklare tillsyn. 

Möjlighet till certifiering för farmaceutiska tjänster
SIS föreslår ett framtagande av en nationellt certifierbar tjänstestandard som beskriver lägsta acceptabla nivå på den farmaceutiska tjänsten. Detta skulle vara till nytta för likvärdighet i tjänsten nationellt.

* SIS är av regeringen utsedd standardiseringsorganisation i Sverige och medlem i CEN (europeisk standardisering) och ISO (internationell standardisering).

Här kan du läsa remissvaret i sin helhet

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye