Gålöstiftelsen

Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2022

Dela

Sopranen Cornelia Beskow tilldelas Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2022, Sveriges största nationella musikstipendium, om 500 000 kronor. Stipendiet delas ut, i samband med Musik på det Kungliga slottet, i Rikssalen söndagen den 25 september 2022.

Sixten Gemzéus stiftelse har beslutat tilldela sopranen Cornelia Beskow 2022 års stora musikstipendium på 500 000 kronor. Stipendiet instiftades år 2016 för att uppmärksamma och belöna unga mycket begåvade musikaliska förmågor inom olika genrer som bedöms ha en lovande karriär både i Sverige och på utländska scener.

Cornelia Beskow, född 1986 och uppväxt i Stockholm, gick i Adolf Fredriks musikklasser 1996-2002, därefter på Lilla Akademien med examen 2005. Åren 2006-2009 studerade hon på Vadstena Folkhögskolas sånglinje. Efter solistexamen vid Operaakademiet i Köpenhamn 2012 debuterade Cornelia i december samma år på Det Kongelige Teater som Rävhanen i Janáceks Den listiga lilla räven.

Hösten 2013 började Cornelia på mastersprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm. Hon kombinerade studierna med olika roller vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. På Kungliga Operan i Stockholm debuterade hon 2015 som Donna Elvira i Don Giovanni, men hennes stora genombrott var i rollen som Sieglinde i Staffan Valdemar Holms uppsättning av Nibelungens ring våren 2017. En mycket uppmärksammad rollprestation gjorde hon våren 2019 som Senta i Wagners Den flygande holländaren på Malmö Opera.

År 2018 medverkade hon vid jubileumskonserten på Kungliga Operan i Stockholm med anledning av Birgit Nilssons 100-årsdag.

I januari 2020 gjorde Cornelia internationell debut på Wiener Staatsoper som Elsa i Lohengrin.

Cornelia har vunnit många prestigefyllda priser och erhållit fina stipendier. Hösten 2017 vann hon i Ålborg, Danmark, samtliga fyra priser i världens största Wagner-sångtävling. Samma år blev hon den första mottagaren av Kungliga Operans Anders Wall-stipendium. År 2021 fick hon OperaVännernas i Stockholm stipendium, och 2022 blev hon Birgit Nilsson-stipendiat.

Cornelia Beskow har en glansfull, gnistrande röst och en utstrålning och personlighet som fyller en hel scen. Få unga sopraner kan mäta sig med henne i dagens musikvärld.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Gålöstiftelsen
Norrlandsgatan 12
11143 Stockholm

http://www.galostiftelsen.se

Gålöstiftelsen kan i år se tillbaka på en verksamhet som sträcker sig 192 år bakåt i tiden. 1830 togs initiativet till den dåvarande uppfostringsinrättningen (numera Gålöstiftelsen), vars syfte var att ta hand om och stödja utsatta barn genom att ge dem husrum, skolutbildning och så småningom en yrkesutbildning. Initiativet togs av dåvarande pastor primarius Johan Olof Wallin och polismästaren i Stockholm Olof af Wannqvist.
Gålöstiftelsen är idag en av Sveriges största stiftelser som varje år hjälper tusentals unga att nå sina drömmar.
Gålöstiftelsen varit ett konkret stöd för utsatta barn och unga i Stockholm i nästan 200 år - och idag behövs vi mer än någonsin. Samhället har förstås genomgått genomgripande förändringar under denna tid och på många sätt har de svagaste idag ett bättre skydd, och den djupaste fattigdomen är inte längre så uppenbar. Men samhället utsätts ständigt för nya utmaningar, en utveckling där det alltid finns och kommer att finnas grupper som far illa.I Gålöstiftelsen har vi sedan länge en god insyn i många av de miljöer i vår huvudstad där unga behöver stöd och hjälp för att utvecklas och lyckas.

År 1962 hade Gålöstiftelsen förmånen att motta en stor donation, vilken kom att ingå i en till Gålöstiftelsen s.k. anknuten stiftelse, Sixten Gemzéus stiftelse. Avkastningen från denna donation utdelas årligen i form av några få, större stipendier.

2017 instiftades och delades för första gången ut Sixten Gemzéus stora musikstipendium - med en stipendiesumma om 500 000 kronor.

Följ Gålöstiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gålöstiftelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum