Skadorna av granbarkborre större än väntat – kvar på rekordhöga nivåer
Drygt 8 miljoner kubikmeter gran har angripits av granbarkborre under 2021, vilket är lika mycket som under 2020.
– Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de här skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en än större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen.
Årets skador är högst i Svealand där ungefär 4,3 miljoner kubikmeter gran har dödats. I Götaland är motsvarande siffra ungefär 3,9 miljoner.
– De största volymerna skadad skog är i Södermanland, Östergötland och Örebro län, säger Sören Wulff, miljöanalysspecialist på SLU, som ansvarat för inventeringen.
80 procent av angripen gran står kvar
Av den totala volymen gran som angripits under 2021 stod 6,7 miljoner kubikmeter, över 80 procent, kvar i skogen vid inventeringstillfället. Endast cirka 1,6 miljoner kubikmeter var avverkad. Orsaken är troligen svårigheterna att hinna med och att vissa angrepp kan vara svåra att upptäcka i ett tidigt skede.
– Att stora volymer skadad skog inte avverkas i tid är ett stort problem eftersom många granbarkborrar då kommer att övervintra och orsaka mer skador under nästa år. Här måste vi inom skogssektorn rannsaka oss själva och utvärdera vad vi kan göra mer utifrån våra olika roller och ansvar, säger Kerstin Ström.
Skogsstyrelsen kommer nu att analysera inventeringsresultatet tillsammans med andra myndigheter och skogliga företag i samverkansprojektet Stoppa borrarna.
– Det är en unik situation vi upplever nu och det här resultatet visar hur svårt det är att förutsäga hur skadenivåerna utvecklar sig efter kraftig torka. Fortsatt forskning krävs för att vi ska kunna komma tillrätta med granbarkborreproblemen och sätta in rätt åtgärder, säger Kerstin Ström.
Inventeringen har utförts av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på uppdrag av Skogsstyrelsen. Inventeringen genomfördes inom ramen för Nationell Riktad Skadeinventering på ett urval av Riksskogstaxeringens provytor.
Faktaruta 1 - Skador av granbarkborre
Sedan den extremt torra sommaren 2018 har skadorna av granbarkborre ökat dramatiskt i Götaland och Svealand. Totalt har cirka 27 miljoner kubikmeter gran dödats. Det motsvarar ett ungefärligt virkesvärde på nära 12 miljarder kronor.
Faktaruta 2 - Tänk på säkerheten
Tänk på att det kan innebära risker med att vistas i skog där många döda träd står kvar. De döda granarna kan falla omkull utan förvarning över stigar och skogsvägar. Var särskilt försiktig om du vistas nära granar som tappat all bark och är silvriga i färgen. Tänk också på att det krävs erfarenhet och kunskap vid avverkning av angripna granar eftersom de beter sig annorlunda jämfört med friska granar vid avverkning.
Läs mer:
Läs rapporten på SLU:s webbplats
Mer information:
Kerstin Ström, projektledare, Skogsstyrelsen, Telefon: 0470-72 61 12, e-post: kerstin.strom@skogsstyrelsen.se
Sören Wulff, miljöanalysspecialist, SLU, telefon: 090-7868352, e-post: soren.wulff@slu.se
Skogsstyrelsens pressjour: Telefon: 036–35 94 91, e-post: pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum