C.F. Møller Architects

Skandinavisk design möter hållbart byggande: den innovativa trähybridbyggnaden ”i8” uppförs på iCampus i området Werksviertel i München

Dela

R&S Immobilienmanagement GmbH väljer danska C.F. Møller Architects för att skapa en ny trähybridbyggnad vid ”iCampus Werksviertel” i München. Det innovativa trähybridprojektet ”i8” är en symbol för hållbarhet i det cirka 110 000 kvadratmeter stora området ”iCampus Werksviertel”.

i8 Ansicht Hanne-Hiob-Straße (C.F. Møller Architects)
i8 Ansicht Hanne-Hiob-Straße (C.F. Møller Architects)

Med det nya kontorsprojektet ”i8” vid ”iCampus Werksviertel” presenterar det Münchenbaserade fastighetsutvecklingsbolaget R&S Immobilienmanagement GmbH ett hållbart exempel på morgondagens arbetsplats. En 20 000 kvadratmeter stor trähybridbyggnad planeras på August-Everding-Straße, avsedd att bli en sydostlig port till ”iCampus Werksviertel”. Byggnaden ska framhäva både arvet från det tidigare industriområdet och den ungdomliga karaktären hos det framväxande nya distriktet Werksviertel, genom sitt industriella format och modernt tolkade arkitektoniska språk. Träkonstruktionen bidrar också till en bättre energibalans och ger en trivsam arbetsmiljö med ett mer naturligt inomhusklimat. För ritningen står en av Danmarks största och mest ansedda arkitektbyråer, C.F. Møller Architects. Byrån grundades 1924 och har bland annat specialiserat sig på byggnader med bärande konstruktioner av trä. 

Som ett perfekt komplement till träelementen, med en särskilt naturlig effekt, ska fasaden på ”i8” kläs i återvunnet aluminium med en lågmäld grön nyans. Dessutom finns öppna foajéer, svävande trappor och en park med uråldriga träd som bidrar till de framtida medarbetarnas produktivitet och välbefinnande, samt ett stort ljusinsläpp. Den invändiga rumsindelningen och strukturen bygger på en idé om att kombinera tre identiska kontorszoner med flexibla rum. Dessa sammanförs av tre olika typer av fasader. Fasadsystemet fungerar både som energisparande solskydd och naturligt ventilationssystem. Genom den stora andelen trä på insidan ger trähybridkonstruktionen ett behagligt inomhusklimat. För att understryka ambitionen om en hållbar, energivänlig byggnad siktar R&S Immobilienmanagement GmbH också på en certifiering på den högsta nivån av LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) och DGNB (det tyska förbundet för hållbart byggande).

"i8 är en mångsidig ”Green Building” som bidrar till bättre ekobalans. Men framför allt kan den anpassas efter användarnas växlande behov. Arkitekturen främjar samarbete och nätverkande. Detta återspeglas i namnet där vårt ”i” står för innovation", säger Stephan Georg Kahl, VD för R&S Immobilienmanagement GmbH. I utkanten av området Werksviertel, som en central del i ”iCampus Werksviertel” med dess tio byggnader, kommer ”i8” att dra blickarna till sig med sin markanta form och egna identitet.

Även på insidan bygger det arkitektoniska språket på innovativa grepp. Kontoren har en väl tilltagen takhöjd på tre meter och fackverk med perfekt anpassat djup för att släppa in så mycket dagsljus som möjligt. Ett atrium av varma trämaterial underlättar nätverkande, kunskapsutbyte och visuell kontakt mellan de olika våningarna och enheterna. I planritningen står flexibiliteten i centrum. Rummen kan omvandlas till enskilda kontor, kontorslandskap eller en kombination av båda koncepten.

"Projektet visar hur arkitekturen bryter ny mark vid ”iCampus Werksviertel”, men också på hela Münchens kontorsmarknad. Med detta projekt uppmärksammar vi att hållbarheten och klimatförändringarna blir allt viktigare faktorer att ta hänsyn till. Det gör vi genom att välja en innovativ trähybridkonstruktion som drastiskt minskar byggnadens koldioxidutsläpp", förklarar Moritz Eulberg, projektledare på R&S Immobilienmanagement GmbH. Denna trähybridkonstruktion har en positiv effekt på byggnadens ekobalans och säkerställer ett bra inomhusklimat.

"Vi är stolta över att vara först med att uppföra en trähybridkonstruktion och en interiör med stor andel trä i detta historiska industriområde, och på så sätt förena tysk och skandinavisk tradition. Med ”i8” kombinerar vi principerna om ett hälsosamt liv med idén om rörligt och kreativt arbete", förklarar Mads Mandrup Hansen, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects. Träbyggnader spelar enligt C.F. Møller Architects en viktig roll i att minimera byggsektorns miljöpåverkan. I nya byggnader är energi- och koldioxidutsläppen från produktion av byggmaterial (ofta kallat ”förkroppsligat kol”) ofta högre än de som uppstår vid uppvärmning av byggnaden under 50 år. "Om betong och stål ersätts av trä i den bärande konstruktionen går det att minska kolhalten i byggnader med 30 till 50 procent", fortsätter Mads Mandrup Hansen. Varje kubikmeter trä som byggs in i byggnaden binder 750 kilo kol från atmosfären.

Om ”iCampus Werksviertel”

”iCampus Werksviertel” är en del av industriområdet Werksviertel i München, som har utmärkta allmänna kommunikationer tack vare sitt läge mittemot järnvägsstationen München Ostbahnhof. I stadsdelen finns tio byggnader med en total golvyta på cirka 110 000 kvadratmeter, med en förstklassig design, funktionalitet och effektivitet.

För mer information, klicka på länken: www.icampus-muenchen.de

Om R&S Immobilienmanagement GmbH

R&S Immobilienmanagement GmbH är ett fristående dotterbolag till Rohde & Schwarz GmbH & Co. KG. Bolaget erbjuder heltäckande fastighetstjänster med fokus på hållbar fastighetsutveckling. R&S Immobilienmanagement GmbH är för närvarande ett av de ledande företagen inom projektutveckling i München.

Mer information finns på följande länk: www.rusim.de

Kontakter

Bilder

i8 Ansicht Hanne-Hiob-Straße (C.F. Møller Architects)
i8 Ansicht Hanne-Hiob-Straße (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
i8 Ansicht Ampfingerstraße (C.F. Møller Architects)
i8 Ansicht Ampfingerstraße (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
Interior Ansicht Atrium. i8, iCampus im Werksviertel (C.F. Møller Architects)
Interior Ansicht Atrium. i8, iCampus im Werksviertel (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
i8 Ansicht August-Everding Straße (C.F. Møller Architects)
i8 Ansicht August-Everding Straße (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
Sustainability Diagram i8, iCampus im Werksviertel  (C.F. Møller Architects)
Sustainability Diagram i8, iCampus im Werksviertel (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
Sketch i8, iCampus im Werksviertel (C.F. Møller Architects)
Sketch i8, iCampus im Werksviertel (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
Drawings, Siteplan  (C.F. Møller Architects)
Drawings, Siteplan (C.F. Møller Architects)
Ladda ned bild
Mads Mandrup Hansen, Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects
Mads Mandrup Hansen, Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
Stephan Georg Kahl, Verkställande direktör på R & S Immobilienmanagement GmbH
Stephan Georg Kahl, Verkställande direktör på R & S Immobilienmanagement GmbH
Ladda ned bild
Moritz Eulberg, Projektutveckling på R & S Immobilienmanagement GmbH
Moritz Eulberg, Projektutveckling på R & S Immobilienmanagement GmbH
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

Guldborgsund väljer C.F. Møller Arkitekter för att utveckla ett stort hamnområde5.5.2021 09:53:21 CEST | Pressmeddelande

Det blir C.F. Møller Arkitekter som tar fram ett förslag till en översiktsplan för att utveckla den nuvarande handelshamnen i Nykøbing Falster till en ny spännande stadsdel med bostäder, hotell, restauranger och massor av aktiviteter för medborgare och besökare. Planen för hamnen ska vara klar i slutet av augusti, varefter fullmäktige och medborgare kommer att diskutera förslaget.

C.F. Møller Architects och HENN vann den internationella tävlingen om utformningen av LMU-sjukhuset i Großhadern4.3.2021 10:10:00 CET | Pressmeddelande

C.F. Møller Architects och HENN har vunnit första pris i tävlingen om Ludwig Maximilian-universitetets nya universitetssjukhus-campus i Großhadern. Arkitekternas bidrag utsågs av en enhällig jury till segrare i konkurrens med 17 andra planeringsteam. För detta nya campus planerar de en fullständig omvandling av det befintliga byggnadskomplexet till en grön, sammanbunden och inbjudande miljö för framtidsanpassad sjukvård, forskning och undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum