Stiftelsen Skansen

Skansen ger historien nytt liv - Arturs Kafé öppnar i Hazeliusporten

Dela

Idag, den 6 juni, öppnar Arturs Kafé – ett nytt kafé i en av Skansens historiska lokaler och en hyllning till friluftsmuseet grundare Artur Hazelius. Den vackra Hazeliusporten från 1907 har varsamt renoverats och förädlats till ett wienerkafé med bar och uteservering.

I vad som fram till 1938 var den centrala ingången till friluftsmuseet Skansen öppnar idag Arturs Kafé. I historiska lokaler skapas en naturlig, ny mötesplats för alla som besöker Djurgården, i Stockholm.
– Det är glädjande att se hur Skansen öppnar upp på flera sätt. På Arturs kafé ska alla känna sig välkomna, oavsett om man bor på Djurgården eller är på besök över dagen för att ta del av vårt rika kulturutbud, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

Historiskt har det tidigare funnits matverksamhet i Hazeliusporten, men det har aldrig gjorts en stor satsning på att renovera lokalerna i Artur Hazelius anda. Under ledning av Skansens byggavdelning har lokalen varsamt renoverats för att skapa en ljus och inbjudande miljö som klingar väl med platsens historia. Interiört förstärks de välvda höga taken av armaturer som minner om svunna tider och de för wienerkaféet så klassiska kaféborden. Exteriört välkomnar en grönskande uteservering som omsluts av den gula Hazeliusportens ståtliga hästskoform.

I köket utforskas klassiska smaker och på menyn finns rätter som chevre chaud, smörrebröd och Arthurs räksmörgås med ägg och handskalade räkor. Varje dag erbjuds tre stycken dagens: sallad, soppa och dagens varma rätt. Fikamenyn bjuder på klassiska bakverk som éclair, småkakor och ljuvliga tårtor medan dryckeslistan ståtar med kall pilsner, klassiska viner och bubbel liksom torr fransk cider.

Bakom driften står Susanne Helin som sedan många år driver Flickorna Helins kafé i en annan av Skansens byggnader, Skånska Gruvan.
– Artur Hazelius motto var ”Känn dig själv” och med detta menade han att man skall lära känna sin historia för att bättre förstå sin samtid och kunna möta framtiden. Det har vi tagit fasta på med Arturs Kafé. För oss är det här, i likhet med historiska wienerkaféer, en given plats att stanna upp ett tag på, höja blicken och njuta av livet. Givetvis med något gott i handen, säger Susanne Helin.

Arturs Kafé öppnar den 6 juni, klockan 10.00. För den som vill komplettera sitt besök med att gå in på Skansen kommer entrén i Hazeliusporten att vara öppen. Bergbanan är tyvärr fortsatt stängd.

 

Om Hazeliusporten
När Stockholmsutställningen 1897 planerades var det självklart att anordna en direkt förbindelse mellan Skansen och utställningsområdet på Lejonslätten. Då föddes idén till Bergbanan, som byggdes 1896–97. Vid foten i anslutning till Bergbanan placerades huvudingången. 

Arkitekten Gustaf Améen hade tänkt att entrén skulle markeras av en fondplats i renässansstil med svängda uppfarter, fontän och obelisker. Efter Artur Hazelius död 1901 ändrades planerna och fondplatsen formades istället till ett minnesmärke över honom. Byggnaden stod färdig 1907 och samma höst placerades skulptören Johan Axel Wetterlunds byst av Artur Hazelius i mittnischen, omgiven av fosterländska tänkespråk. Entrén var den centrala ingången till Skansen fram till 1938 när den nya huvudingången öppnade nedanför Skansenberget.

Om wienerkaféer
Runt samma tid som Hazeliusporten uppfördes i Stockholm utspelade sig i Wien i Österrike en kafékulturens glansdagar. På wienerkaféer samlades konstnärer och intellektuella runt klassiska kafébord med marmorskiva för att i timtal diskutera och läsa dagstidningar över en kopp kaffe. Wienerkaféer är "platser där tid och rum konsumeras och ändå bara kaffe finns på notan", skrev UNESCO när det 2011 tog upp wiensk kafékultur på sin lista över immateriella kulturarv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansens rulltrappa blir spektakulär utställning om biologisk mångfald23.6.2022 08:52:33 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras Skansens första del av utställningen om biologisk mångfald i den historiska rulltrappan från 1938. Det är en upplevelsebaserad resa där gäster åker rulltrappa och samtidigt visualiseras biologisk mångfald och artbevarande på ett sätt som är lätt att ta till sig och förstå. Syftet med utställningen är att väcka känslor för att biologisk mångfald är fantastiskt och nödvändigt för mänskligt liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum