Stiftelsen Skansen

Skansen Höstmarknad tillbaka – firar 30 år med folk- och skördefest

Dela

Efter två års uppehåll återvänder den omtyckta Höstmarknaden till Skansen sista helgen i september. I år firar marknaden, som arrangeras av Skansens byalag, dessutom 30 år. Det blir en familjefest med marknadsknallar som säljer lokalproducerade och närodlade produkter, historiska karaktärer och lekar i vacker miljö.

Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Marie Andersson.
Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Marie Andersson.

Den 24-25 september blir det Höstmarknad på Skansen. Efter två års uppehåll är det äntligen dags att färdas tillbaka till åren runt sekelskiftet 1900 – en tid då marknadsdagarna var bland de viktigaste festdagarna i folks liv.

– Höstmarknaden är otroligt uppskattad bland våra gäster. Därför är det så glädjande att Skansens Byalag nu kan komma tillbaka, med full kraft. Vi ser fram emot en sprakande härlig hösthelg tillsammans, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen. 

Vid den historiska Skånegården på Skansen samlas lokala matproducenter, hantverkare och knallar som säljer allt från färgpigment, träslöjd och handslagna rep till grönsaker, ostar och karameller. Krögarna serverar läckerheter som kolbullar och kroppkakor och efter måltiden handdiskas tallrikar och bestick. Varje detalj är med andra ord precis som en marknad hade kunnat se ut för 120 år sedan.

 – Genom Höstmarknaden vill vi att alla ska få en smak av hur det glada marknadslivet faktiskt levdes förr. Det är historiskt, hållbart och inte minst – riktigt, riktigt roligt, säger Berit Forsberg från Skansens Byalag.

Som vanligt kommer Höstmarknaden att befolkas av historiska karaktärer som krogmadamer, hästkarlar, länsman och marknadsfotografen. Det blir durspel, dans i vägkorset och ålderdomliga, ibland ganska våldsamma, lekar som dragkamp och brottning. Den som vill kan dessutom testa sin balans på knuffstocken, hoppa i hö och krossa porslin.


Om Höstmarknaden

Första gången Byalaget arrangerade Höstmarknad på Skansen var 1991, då som en gåva till Skansen som fyllde 100 år. Tanken var att den historiska höstmarknaden skulle bli en engångsföreteelse. Istället har Höstmarknaden firats sista helgen i september sedan dess. Undantaget är 2020-2021 då marknaden fick ställas in på grund av coronapandemin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Marie Andersson.
Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Marie Andersson.
Ladda ned bild
Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Skansen.
Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Skansen.
Ladda ned bild
Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Marie Andersson.
Höstmarknad på Skansen, 24-25 september 2022. Foto: Marie Andersson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr väljer att sluta sin tjänst under 202328.9.2022 15:12:21 CEST | Pressmeddelande

Den 1a oktober i år har Stiftelsen Skansens vd John Brattmyhr varit verksam på Skansen i 17 år. Han har tillsammans med alla medarbetare stärkt Skansen som en av Sveriges mest populära besöksmål, navigerat genom upp och nedgångar, pandemi, gästrekord och utveckling av Skansen som en attraktiv plats att besöka. Nu väljer John att avsluta sin tjänst på Skansen med siktet inställt på att vara fortsatt aktiv med intressanta styrelseuppdrag.

Stiftelsen Skansen öppnar 90-konto – ”en kvalitetsstämpel för utökat insamlingsarbete”31.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Skansen ansökte i början av året om ett 90-konto vilket nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll. Initiativet är delvis en följd av den ekonomiska kris som Skansen upplevde under pandemin. Att inneha ett 90-konto utgör en väl ansedd och etablerad kvalitetsstämpel för allt insamlingsarbete som bedrivs inom stiftelser, ideella föreningar och andra organisationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum