Skansen rankas som Sveriges mest hållbara varumärke inom rese- och turismbranschen enligt svenska konsumenter

Sustainable Brand Index är Europas största varumärkesstudie om hållbarhet och mäter svenska konsumenters uppfattning om hur hållbara varumärken är. Årets studie visar att Skansen rankas som etta i branschkategorin "Resor & turism".
– Vi är glada och stolta över utlåtandet från svenska konsumenter. Placeringen är ett glädjande kvitto på att det vi gjort hittills för att vara en hållbar destination märks. Med det sagt så är hållbarhetsarbete inget man blir färdig med. Skansen och våra tillgångar, så som historiska hus, grönområden och djurpark, har förvaltats sedan 1891 och ska lämnas vidare till kommande generationer. Det kräver långsiktighet och kontinuitet, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.
Stiftelsen Skansen har höga ambitioner med hållbarhetsarbetet. Utöver ett utökat fokus på artbevarande och biologisk mångfald samt att bevara och tillgängliggöra kulturarvet har betoning de senaste åren bland annat legat på att stärka det pedagogiska arbetet, minskad vatten- och energiförbrukning, omställning till fossilfri grön el, minskat avfall och ökad återvinningsgrad.
– Vårt stadsnära läge, mitt i Stockholm, ger unika förutsättningar för oss att nå massor med människor med hållbara upplevelser av Sveriges natur och kultur. Genom att sätta upp mål och ta kloka beslut idag hoppas vi kunna inspirera fler till att göra hållbara val, säger Karin Ringholm, som är parkchef och även samordnar hållbarhetsfrågor för Skansen.
Skansens hållbarhetsarbete
Skansens hållbarhetsarbete utgår från en handlingsplan med tolv fokusområden som har en direkt koppling till FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030. Varje fokusområde har delmål som berör alla delar av verksamheten och följs upp varje år. Här listar vi några exempel på vad vi gjort under senare år:
- Inom ramen för Skansens arbete med artbevarande och biologisk mångfald håller vi utrotningshotade arter i djurparken, arbetar med lantraser, biologiskt gynnsamma grönområden och kulturarvsväxter. Insatser under senare år inkluderar även öppnandet av östersjöcentret Baltic Sea Science Center (2019) samt en utställning som visualiserar biologisk mångfald tillsammans med Visualiseringscenter C i Norrköping, Stockholm Resilience Center och Sveriges lantbruksuniversitet (2022).
- Som djurpark har Skansen även ett ansvar som sträcker sig utanför vår egen fysiska plats. Skansen har under ett antal år arbetat för att i högre grad samarbeta med forskningen och därigenom aktivt kunna bidra för artbevarande och biologisk mångfald. Här ger vårt stadsnära läge en unik möjlighet att nå ut till och engagera en stor mängd gäster, skolor och företag.
- Genom att bevara och tillgängliggöra kulturarvet visar Skansen hur historia kan bidra till lösningar för ett hållbart samhälle. Ett besök på Skansen ger inte bara en inblick i historien utan ger också ett perspektiv på våra egna liv här och nu. Genom att sätta samhällsaktuella frågor i ett historiskt perspektiv vill vi engagera människor till att förstå och vara aktiva i sin egen samtid.
- Årligen välkomnas ett mycket stort antal skolelever till Skansen, 2022 tog vi emot 55 565 skolelever. Alla skolvisningar och lektioner har ett mål och koppling till Agenda 2030.
- Vi har minskat mängden hushållsavfall med 28% från 2018 till 2022 tack vare ökad sortering. Under 2022-2023 har även nya sopsorteringsstationer för gäst tagits fram i ett samarbetsprojekt med Konsumentföreningen Stockholm.
- Alla Skansens fordon körs på el eller EcoPar Bio.
- Vi fortsätter att minska och effektivisera energiförbrukningen. Användandet av Skansens sista oljepanna som eldats med EcoPar Bio upphör under 2023. Vi använder endast el med märkningen bra miljöval.
- Vi har bytt ut de flesta av våra små maskiner, som motorsågar och gräsklippare, till batteridrivna och de få som är kvar körs på miljöbränsle.
- Vi har implementerat nya hållbarhetsmål tillsammans med våra restauratörer. Det innebär bland annat att vegetariska fullgoda alternativ ska finnas högst upp på menyn, fisk ska komma från hållbart fiske, köttprodukter ska vara svenska (alternativt EU ekologiska) och ingen icke-certifierad palmolja får användas.
- Kungliga Djurgårdens Intressenter (KDI) är en förening som samlar företagare på Djurgården för ett gemensamt arbete med hållbar platsutveckling och där Skansen ingår. Tillsammans tilldelades vi Green Destinations Platinum Award för ett strukturerat arbete inom alla FN:s hållbarhetsmål (2022) och Green Destinations Story Award för ett gemensamt och strategiskt arbetssätt och ett hållbart ledarskap (2023).
Nyckelord
Kontakter
Yvonne NordlindAvdelningschef Marknads- och kommunikationsavdelningen
Tel:0731-525832yvonne.nordlind@skansen.seBilder


Länkar
Om
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
Stort nationaldagsfirande på Skansen 6 juni 15.5.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 6 juni, Sveriges Nationaldag, firas stort på Skansen. Dagtid blir det firande för hela familjen med försommarkonsert, flaggpyssel, samiskt hantverk och mycket mer. På kvällen firas det traditionsenligt i SVT och på Sollidenscenen med musik och tal till Sverige i närvaro av kungafamiljen. Vi uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung.
Sandqvist och Skansen lanserar barnryggsäck av restmaterial2.5.2023 16:59:46 CEST | Pressmeddelande
Skansen och Sandqvist lanserar barnryggsäcken Knutte, i limiterad upplaga. Knutte är inspirerad av Skansens uppdrag att utbilda sina besökare om Sveriges natur- och kulturarv. Sandqvist har tidigare gjort ett par barnryggsäckar, men i dagsläget är Knutte den enda i sortimentet.
Hanna Wendelbo skapar levande blomsterkonstverk på Skansen28.4.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
"Att få möjligheten att lyfta in något så kortvarigt som blomster i rum med anor från 1700-talet gör att tanken om tidsperspektivet svindlar", säger Hanna Wendelbo. Under maj förvandlar designern, formgivaren och trädgårdsfantasten den anrika Skogaholms herrgård till ett levande konstverk. I en blomsterutställning smyckas 1700-talsrummen med vårens svenska slow flowers.
Gör som 3 949 andra par och gift er eller förnya löftena på Skansens Drop in-bröllop 26.4.2023 15:10:00 CEST | Pressmeddelande
Drop in-bröllop är dagen då Skansen i Stockholm fylls med par som vill gifta sig eller förnya sina löften. Den 10 juni är det dags för årets bröllopsyra. Allt brudparet behöver göra är att ta med legitimation och hindersprövning. Vigselförrättare, vittnen, brudbuketter och Sveriges Radios Symfoniorkester finns redan på plats.
Trädgårdsmarknad, sticklingsbyte och historiska odlingar under Skansens Trädgårdsdagar 25.4.2023 10:20:00 CEST | Pressmeddelande
Under tre helger i maj förvandlas Skansen och Skogaholms Herrgård från 1700-talet till en plats för inspiration och kunskap inför stundande trädgårdssäsong. Gå på trädgårdsmarknad, få tips från Skansens trädgårdsmästare och naturpyssla. Årets Trädgårdsdagar bjuder även på flera nyheter, däribland sticklingsbyte, trädgårdskafé, naturvinskurs och guidade visningar genom stadsodlingens historia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum