Skogsstyrelsen begär mer pengar till naturvård
Skogsstyrelsen begär 800 miljoner kronor extra per år för arbete med naturvårdande skötsel, områdesskydd och intrångsersättningar de kommande tre åren. Det framgår av myndighetens budgetunderlag som nu är lämnat till regeringen.

I årets budgetunderlag begär Skogsstyrelsen medel inom ett tiotal olika områden där frågor rörande naturvårdande skötsel, områdesskydd och övriga intrångsersättningar väger tungt. Totalt äskas en medelsförstärkning på drygt 800 miljoner kronor årligen inom dessa områden.
– Läget för Skogsstyrelsens arbete med att bevara miljövärden och skydda skogar med höga naturvärden är mycket ansträngt. Om vi ska kunna uppfylla vårt myndighetsuppdrag att verka för stärkta och bevarade miljövärden behöver vi få tillräckligt med ekonomiska medel för detta, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen har inte haft så låg nivå på bildande av nya formella skydd på hela 2000-talet som nu. Samtidigt finns ett akut behov av skötsel av redan skyddade områden. Till detta kommer myndighetens skyldighet att avsätta medel för ersättningar till de markägare som nekats avverka i fjällnära skog.
– Den mycket kraftiga ökningen av ansökningar om avverkning i fjällnära skog, och de ersättningar till markägarna som dessa innebär, slår helt undan försättningarna för myndighetens arbete med att bilda nya områdesskydd under 2021, säger Herman Sundqvist.
I budgetunderlaget begär Skogsstyrelsen förstärkning inom följande områden kopplat till stärkta miljövärden:
- Bildande av områdesskydd (360 miljoner kronor per år)
- Naturvårdande skötsel i formellt skyddade områden (59 miljoner kronor per år)
- Intrångsersättningar kopplat till fjällnära och artskydd (410 miljoner kronor per år)
- Utveckla kunskapsunderlag och planeringsstöd för naturvärden i skog (20 miljoner kronor per år)
- Utveckla arbetet med attraktivare skogar för upplevelsevärden (10 miljoner kronor per år)
Utöver detta begär Skogsstyrelsen även medel för ekonomiska stöd för naturvårdande skötsel i frivilliga avsättningar och kompetensutveckling inom skogsbruket.
Läs mer om Skogsstyrelsens äskanden, motiveringar och förslag i bifogat budgetunderlag. Om du är intresserad av att ta del av bilagorna är du välkommen att kontakta Skogsstyrelsens registratur.
Mer information:
Johan Eriksson, biträdande avdelningschef, Skogsstyrelsen, 0920-23 82 20, johan.eriksson@skogsstyrelsen.se
Pressjouren, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Dokument
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Se över din skog efter vinterns snöbrott16.4.2021 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Skogar i Västernorrlands, Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas samt Värmlands län har under vintern drabbats av snöbrott. Skogsstyrelsen uppmanar markägare att se över sin skog för att bedöma skadorna. Men tänk på säkerheten - att arbeta i skadad skog kan vara mycket farligt.
Skogsstyrelsen och SLU kraftsamlar mot skogsskador15.4.2021 07:55:49 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har på uppdrag av regeringen tagit fram varsin långsiktig plan för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador. Ett nytt skogsskadecentrum blir navet i arbetet.
Stora tillväxtförluster i skadad ungskog i norr13.4.2021 10:05:56 CEST | Pressmeddelande
Den framtida skogstillväxten i norra Sverige riskerar att bli nästan 7 miljoner kubikmeter mindre per år än tidigare beräkningar. Orsaken är att ungskogen drabbats av flera olika skador, så kallade multiskador, där betesskador från älg har störst betydelse men svampangrepp av exempelvis törskate också är vanliga.
Negativ trend för miljötillståndet i skogen31.3.2021 11:21:53 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen bedömer att utvecklingen av miljön i Sveriges skogar på kort sikt är negativ. Det framgår av Skogsstyrelsens årliga uppföljning av miljökvalitetsmålet Levande skogar.
7 miljoner till länen för att stärka skogens roll som tillväxtmotor24.3.2021 11:29:29 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att landets län får dela på 7 miljoner kronor för att fortsätta arbetet med regionala skogsstrategier. Skogen ska bidra med tillväxt och nya jobb. Skogsstyrelsen ansvarar för att fördela ut pengarna. Se lista med länsfördelning.
Tveksam effekt av granbarkborrefällor4.3.2021 10:09:57 CET | Pressmeddelande
Fällor som används för att locka till sig och fånga granbarkborrar har tveksam effekt när det gäller att minska angreppen av granbarkborre i närbelägen skog. Det visar en ny rapport från Skogforsk där man undersökt två olika typer av feromonfällor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum