Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen kallar till krismöte efter omfattande skador på skogsplanteringar

Dela
Gotland har under en längre tid haft stora problem med rådjur som äter på skogsplanteringar med stora kostnader och påverkan på den biologiska mångfalden som några av följderna. Nu bjuder Skogsstyrelsen in alla berörda aktörer till dialogmöten 8 och 9 mars för att tillsammans kunna hitta samsyn och lösningar.
Skadad planta. Foto: Ingvar Hansson, Skogsstyrelsen
Skadad planta. Foto: Ingvar Hansson, Skogsstyrelsen

– Det är uppenbart att rådjurens bete nu är ett så stort problem att vi behöver agera. Vi kan inte ha en situation där det knappt går att få upp ny skog på ön. Därför har vi bjudit in skogsägare och andra berörda till de här dialogmötena för att kunna hitta samsyn och lösningar tillsammans, säger Ingvar Hansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Olika typer av skador

Samtidigt som rådjurens bete förstör planteringar, så har även dovhjort som rymt från ett hägn börjat förvilda sig och sprida sig över ön vilket ökar betestrycket ännu mer på planteringarna. Samtidigt kan ett torrare och varmare klimat göra att träden blir stressade och sekundära skadegörare angriper träden som till exempel svampar och skalbaggar.

Syftet med mötena är att försöka komma fram till vad som är en bra balans mellan skog och vilt och hur vi tillsammans kan möta den allmäna skadeutvecklingen. Hur mycket skador får man acceptera och hur många kan rådjuren vara i förhållande till hur mycket foder det finns till dem i skogen?

Inventering presenteras

Under mötena presenterar även Skogsstyrelsen resultat från inventeringen av betesskador från rådjur på Gotland. Länsstyrelsen redogör för dovhjortens utbredning på Gotland, pengar till utfodring av vilt utanför hägn och Jägarförbundet presenterar fakta om rådjur och dovvilt samt goda exempel på samarbete mellan jägare och skogsägare. Dessutom berättar Mellanskog om hur ska man tänka som skogsägare med förebyggande åtgärder och åtgärder i föryngringar och LRF pratar om toleransnivåer för skador av vilt i jordbruket och betydelsen av samverkan och aktiv viltförvaltning.

– Vi har fått positiv respons på initiativet och nu hoppas vi på en god uppslutning och bra diskussioner, säger Ingvar Hansson.

Mötena hålls:

  • Onsdag 8 mars klockan 18.30 – 21.00, Stenkyrka Folketshus
  • Torsdag 9 mars klockan 18.30 – 21.00, Levide Bygdegård

Mer information:

Ingvar Hansson, skogskonsulent, Visby, Skogsstyrelsen, 0498-25 85 18, ingvar.hansson@skogsstyrelsen.se

Presstjänst: 036-35 94 91 eller pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar 08-16.30

Bilder

Skadad planta. Foto: Ingvar Hansson, Skogsstyrelsen
Skadad planta. Foto: Ingvar Hansson, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye