Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skolval 2018 – Imorgon öppnar anmälningarna för skolor som vill delta.

Dela

Från och med imorgon kan skolor börja anmäla sin medverkan i skolval 2018. 2014 deltog över 500 000 elever i skolval 2014. Anmälan görs på www.skolval2018.se.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF har fått i uppdrag av regeringen att samordna skolval för elever i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan i samband med Riksdagsvalet 2018 och Europaparlamentsvalet 2019.

-          Skolval engagerar flera hundratusentals elever över hela landet. Att de ges möjlighet att göra sina röster hörda och delta i politiska samtal tror vi bidrar till ungas delaktighet idag och att de är väl förberedda den dag de själva ska rösta. Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Under supervalåret 2014 anmälde sig 1800 skolor till Riksdagsvalet vilket var en stor ökning sedan tidigare år. Skolval ska så långt som möjligt likna Riksdags- och Europaparlamentsvalet och i förberedelserna kommer MUCF samarbeta med Valmyndigheten och Skolverket.

-          Prioriterade områden i uppdraget är skolor och områden där det tidigare varit lågt valdeltagande, där kan Skolval bidra till att unga människor känner sig delaktig i den politiska processen, en byggsten för en väl fungerande demokrati. Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.  

Fakta om skolval:

Skolval har anordnats och genomförts runt om i landet på grund- och gymnasieskolor sedan slutet av 1960-talet. Skolval 2018 och 2019 kommer att drivas av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Ung media och Europeiska Ungdomsparlamentet på uppdrag av MUCF. Skolverket och Valmyndigheten är samrådande myndigheter.

För mer information om skolval2018 kontakta Benjamin Billet på telefon 08-566 219 67 eller via benjamin.billet@mucf.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF i ALMEDALEN. HELA PROGRAMMET - ALLA SAMARBETEN!29.6.2018 10:37Pressmeddelande

Årets Almedalsvecka närmar sig. Det är mycket roligt och med stolthet som vi presenterar vårt fullspäckade schema. Vi deltar i nästan 20 seminarier och arrangerar 4 egna evenemang som ni gärna får titta extra på. De behandlar angelägna frågor i vår samtid: unga hbtq-personers utanförskap på arbetsmarknaden; unga nyanländas rätt att få information om kropp, hälsa och sexualitet; varför det är viktigt för demokratin att arrangera skolval för elever samt hur föreningslivets villkor skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. MUCF är också inbjudna att delta i många andra spännande seminarier, till exempel hos Nordiska Ministerrådet, Ideella trädgården, Sveriges Skolledarförbund, ABF, SKL, Utbildningsradion, Maskrosbarn, FUB, SKB, PwC, Polismyndigheten, Fryshuset och 1,6-miljonerklubben.

Almedalen 2018: Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Unga nyanlända får stöd på Youmo.se.26.6.2018 13:00Pressmeddelande

Hur fungerar sex, kärlek och jämställdhet i Sverige? Hur kan unga nyanlända få den kunskap de har rätt till, stöd till att bearbeta trauma och lära sig bygga meningsfulla relationer i ett land med nya sociala koder? I Almedalen bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till paneldebatt och workshop om den populära webbplatsen Youmo.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum